Hlavní obsah

Zámek Stekník zpřístupní zázračný minerální pramen na nové naučné stezce

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Stekník zve na poslední prohlídky v letošní návštěvnické sezoně. Pro veřejnost bude otevřen do konce října i v den státního svátku 28. října od 10 do 15.30 hodin na všech trasách. Samotná kaple s minerálním pramenem bude součástí nově připravované naučné stezky o historii a památkách obce.

Foto: zámek Stekník

kaple

Článek

Necelých 300 metrů jihovýchodně od zámku Stekník se nachází zřícenina kaple nad minerálním pramenem. Roku 1750 na něj upozornil tehdejší zámecký kaplan Abundus Krempelsetzer a později o jeho účincích vzniklo několik vědeckých pojednání.

Složení této léčivé vody důkladně prozkoumal lékař Wolf, který o ní roku 1770 napsal další učené pojednání, vydané v Praze tiskem. Již ve 20. letech 19. století však nebyl pramen užíván, je proto zázrakem, že se zdivo kapličky dochovalo do dnešní doby.

Právě po tomto roce nechal postavit majitel panství Jan František Kulhánek z Klaudensteina nad pramenem osmibokou kapli. Zázračné účinky pramene byly jedním z předpokladů stavby zámecké kaple a vzniku poutní tradice do Stekníku.

Voda je bohatá na železo, hořčík, vápník, sodík, draslík a další minerály. Místo postupně upadlo v zapomnění a teprve před pár lety se podařilo kapli a okolí zkultivovat. V letošním roce proběhlo čištění pramene, kterou provedla společnost PATOK jako sponzorský dar.

V současnosti hledá Správa státního zámku Stekník sponzory, kteří by přispěli na opravu zdiva malé kaple a její zastřešení, aby se vrátila místu původní podoba. Prvotní náklady na obnovu jsou odhadnuty na 50 až 70 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám