Hlavní obsah

Zámek Slatiňany otevře návštěvníkům i místa běžně nepřístupná

Novinky, Jaroslav Bušta

Od roku 1984 je 18. duben Mezinárodním dnem památek a historických sídel. Oslavit jej můžete o nadcházejícím víkendu 18. a 19. dubna na zámku ve Slatiňanech, kde si pro milovníky hradů a zámků připravili nevšední zážitek.

Foto: Jaroslav Bušta

Pohled na slatiňanský zámek od severu.

Článek

V provozu bude speciální prohlídková trasa, nazvaná Pokrok nezastavíš!.

„Bývalí majitelé do zámku nadšeně pořizovali moderní technologie a některé z nich návštěvníkům zblízka ukážeme. Například je zavedeme k historickým kotlům v suterénu, nebo na půdu, kam byla umístěna expanzní nádoba na vyrovnávání tlaku v ústředním topení. Trasa vede místy, kam se turisté při klasické prohlídce nedostanou,” poodhalil správce depozitáře Radek Ryšavý. 

Součástí prohlídky bude i návštěva knížecí oratoře v kostele sv. Martina, který je se zámkem spojený jedinečnou nadzemní dřevěnou krytou chodbou. Oratoř či také modlitebna pro aristokratickou rodinu ze zámku je přístupná jen při výjimečných příležitostech.

Z oratoře majitelé zámku sledovali mši a nahrazovala jim také kapli, protože na ni v zámku místo nezbývalo. Jde o velice intimní prostor, který vznikl při úpravách kostela v roce 1861 a který ukrývá památky velmi osobního charakteru. Jsou zde například vystaveny úmrtní listy, či posmrtné fotografie členů rodiny na úmrtním lůžku. 

Speciální prohlídková trasa Pokrok nezastavíš! proběhne v sobotu a neděli vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin.

Další informace na stránkách zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám