Hlavní obsah

Zámek Skalička čeká nabitá kulturní sezóna

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabitou sezónu výstav, koncertů, kurzů a workshopu s mezinárodní účastí letos chystají na zámku Skalička v Zábřehu. Památku vlastní soukromí majitelé, kteří se rozhodli otevřít svůj historický dům veřejnosti a využít jej k setkávání lidí a ke kulturním prožitkům.

Foto: Archiv majitelů zámku Skalička

Zámek Skalička je zapsaný v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Památku zdobí i přilehlý park, který prošel revitalizací.

Článek

Jedním z vrcholů letošní sezóny bude koncert Ondřeje Havelky a jeho bandu Melody Makers. „Není to náhoda, že na zámku Skalička vystoupí Ondřej Havelka. Kromě toho, že je skvělý hudebník, lidé jej znají také z televizního pořadu Památky na prodej, kde jako moderátor představuje potencionálním zájemcům ohrožené památky,“ uvedl jeden z vlastníků zámku Skalička Kamil Pilka.

Open-air show s názvem Potkal jsem svůj sen se uskuteční 19. května v 19.30 hodin v zámeckém parku. Koncert má mimo jiné i benefiční charakter - jeho výtěžek poputuje jako příspěvek na celkovou rekonstrukci fasády zámku. „Kompletní oprava fasády včetně obnovy původní bohaté štukové výzdoby proběhne ještě v tomto roce,“ upozornil Pilka.

Začátek kulturní sezóny odstartuje na zámku Skalička 31. března vernisáží výstavy brněnského výtvarníka Martina Foretníka nazvaná Retrospektiva, kde kromě portrétů a figur, které jsou pro jeho tvorbu typické, je možné výjimečně zhlédnout i jeho abstraktní díla. Vernisáž začíná v 15 hodin.

Následující den v neděli 1. dubna se od 14 hodin letos poprvé otevře kavárna a tentýž večer od 18 hodin předvedou své umění studenti Pražské konzervatoře pod vedením profesora Lukáše Herinka. Studenti budou v rámci své výuky vystupovat před veřejností v komorním prostředí Galerie zámku. Intimita prostoru umožní větší uvolnění, než je tomu ve velkých koncertních sálech a zprostředkuje studentům mnohem bližší kontakt s reálným publikem.

Nosnou výstavou letošního roku se stanou tak trochu dekadentní fotografie mladého absolventa pražské AVU, Martina Kámena, autora výstavy Současné baroko, ve které dokazuje, že barokní cítění a barokní estetika nevymizela, ani když ji od data rozšíření dělí více než pět století. S postmoderním barokem se bude možné v interiérech neo-barokního zámku setkat od května do konce srpna.  

Zámek Skalička se letos poprvé připojí k Mezinárodním interpretačním kurzům v Zábřehu s názvem Hudba ve městě Jana Eskymo Welzla, a to ve dnech 15. až 21. července. Kurzy organizuje Základní umělecká škola Zábřeh. Cílovou skupinou jsou žáci základních uměleckých škol, posluchači konzervatoří a studenti hudebních vysokých škol v oborech klavír, cembalo, klasický zpěv, housle, viola, violoncello a komorní hudba. Kurzy budou probíhat na různých místech Zábřeha a zámek Skalička se stane hostitelem prestižního workshopu klasického zpěvu pod vedením Maestra Antonia Carangela z Itálie, známého tenoristy operních domů jako Osimo, Lecce, Bergamo a dalších.

„Předpokládáme, že namíchaná mozaika jazzu, klasické hudby, fotografie a malby bude lákadlem, jež přivede návštěvníky do malebných prostor našeho zámku. Zámku živého, ve kterém se mohou plně věnovat neopakovatelným kulturně-společenským prožitkům, aniž by museli chodit v návlecích, či nesměli spočinout v historickém sofa,“ dodal s úsměvem druhý spolumajitel Patrik Petrík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám