Hlavní obsah

Zámek Radíč baví dětské návštěvníky. Hledají tu poklady i oblékají rytířskou zbroj

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko Sedlčan se nalézá soukromý zámek Radíč. Umí prý potěšit nejen dospělé, ale i dětské návštěvníky - tak se pojďme přesvědčit.

Foto: Jiří Cysař

Zámek Radíč

Článek

Zámek je k nalezení na jižním okraji Středočeského kraje, v příjemně zvlněné krajinbě se spoustou rybníků, které zakládal Jakub Krčín. Jelikož objekt prošel rozsáhlou rekonstrukcí, má v nabídce exteriéry i interiéry.

Pro dospělé návštěvníky je připraven okruh s dobově oblečeným průvodcem - konkrétně při naší prohlídce to byla malířka, která nás provázela jednotlivými místnostmi a svůj výklad doprovázela příběhem.

Nejznámějším obrazem zámku je stropní malba s vyobrazením nymfy unášené satyrem. Jak je známo z antických dějin, nymfa i satyr znázorňují neřesti a až nespoutaný způsob života. Průvodkyně nám k tomu pověděla velmi poutavý příběh, který můžete uslyšet, pokud zámek navštívíte.

I v ostatních místnostech jsou k vidění nádherné stropní malby, ke kterým je vždy vázán biblický příběh. Celý zámek byl obnoven a pro veřejnost otevřen v v roce 2010.

Na prohlídku zámku Radíč lze spolehlivě nalákat i děti - prohlídky pro ně jsou velmi zábavné a tematicky zaměřené. Svědčí o tom už samy názvy - např. Hledání pokladu s princeznou, Škola pro princezny a rytíře zámku Radíč, Tajemné šifry a symboly v barokních malbách s barokním malířem.

Na závěr je zde připravena místnost, kde si malé princezny mohou obléci šaty. Malí rytíři zde dostanou dřevěné meče a mohou si vyzkoušet dětskou rytířskou zbroj, což je jistě velmi poutavé - děti mají zážitek nejen z prohlídky zámku, ale jsou bohatší i o zkušenosti s dobovým oblečením.

Před vstupem do zámku zaujme tzv. einsiedelnská kaple Navštívení Panny Marie, před kterou jsou dvě sochy z dílny J. Brokoffa - Svatý Jan a Svatý Vít. Samozřejmostí je možnost nákupu suvenýrů, občerstvení a posezení v krásné zámecké zahradě. Pořádají se tu svatby i akce pro firmy i jednotlivce.

Z historie zámku:

První zmínka o barokním panství Radíč pochází z roku 1333, kdy zde sídlil Odolen z Radíče. Původně zde stávala rytířská tvrz. Panství Radíč držela celá řada různých majitelů. Jedni z významných byla rytířská rodina Antonína, Josefa a Šebastián Losy z Losenau, jež nechali ve slavné dílně vynikajícího barokního sochaře Jana Brokoffa vytesat v roce 1713 pískovcové sochy světců stojící před kaplí u zámku.

Dalším z významných majitelů byl bohatý zemský advokát JUDr. František Pistl, který byl u lidu poddaného i u čeledi velice oblíben. Dodnes kolují o něm mezi lidmi veselé historky. Pistl zde hostil po několik desetiletí slavného filosofa, kněze a matematika Bernarda Bolzana.

V novodobé historii koupil zámek Radíč v roce 1939 JUDr. František Oberthor, prezident čsl. bank v Praze. Oberthor celé panství zvelebil. Zámek Radíč mu patřil do roku 1949, kdy byl vyvlastněn státem. V současné době je provozovatelem objektu Chateau Radíč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám