Hlavní obsah

Zámek Plumlov, nikdy nedostavěný unikát

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bezedné hladině Podhradského rybníka se shlíží silueta vysokého zámku. Jan Adam z Lichtenštějna měl se stavbou v manýristickém slohu velké plány, k nebi se měla vzpínat hned čtyři křídla. Snílka a stavitele ale zarazil nedostatek financí a nepříliš kladná reakce rodiny. Zámek nikdy nedokončil.

Foto: Leona Roháčková

Zámek Plumlov prošel rovněž majetkem pánů z Kunštátu, Kravař či Pernštejna

Článek

Jediné křídlo nebylo nikdy obydleno, pouze v mezipatrech sídlili panští úředníci. Nejvyšší patro s divadelním sálem a bohatýmiu freskami zůstalo dokonce bez oken a dveří. V roce 1801 zasáhla Plumlov mohutná vichřice, která prolomila střechu a poškodila sloupy i fasády. Tehdejší majitel, Alois z Lichtenštejna, uvažoval dokonce  o jeho zboření. Zámek ale zůstal zachován, i když panstvo v něm nikdy nesídlilo. Zato jeho zdi hostily dlouhých sto let, až do roku 1949, okresní soud. 

V roce 1931 byl zámek v rámci pozemkové reformy zabrán tehdejším majitelům, pánům z Lichtenštejna a přešel do majetku Státního pozemkového fondu. Až do 40. let, kdy zámek převzaly Vojenské lesy Plumlov, zde bylo muzeum. Právě Vojenské lesy na stavbě nechaly provést rozsáhlou rekonstrukci. Její součástí jsou i ocelová lana, která zámek zajistila před zřícením.

Plumlov pak přešel pod Památkový ústav Brno a Muzeum Prostějovska, ani jeden z majitelů ale prostředky na jeho výraznější opravu neměl. V roce 1994 převzalo zámek do vlastnictví město Plumlov, které  do oprav unikátní stavby investuje dodnes.

Po celý rok se na plumlovském zámku odehrávají nejrůznější kulturní akce. Mezi stálé expozice patří výstava Vítězná křídla, věnovaná československáým letcům bojujícícm ve druhé světové válce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám