Hlavní obsah

Zámek Ostrov – Veltrusy po třinácti letech otevírá část čerstvě zrekonstruovaných interiérů

Novinky, Romana Indrová Semelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový okruh v severozápadním křídle veltruského zámku zavede návštěvníky do místností, kde býval na přelomu 19. a 20. století byt hraběte Karla Chotka a jeho manželky Livie Mailáthové, původně uherské hraběnky, kteří byli posledními majiteli zdejšího panství.

Foto: Romana Semelková
Článek

Zpřístupněné místnosti s výhledem na nádvoří byly domovem Karla a Livie od roku 1921, kdy je sem jako své dědice pozval hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu Chotků. Prohlídkový okruh zahrnuje též Arnoštův salón, připomínající jeho pozoruhodný život a kariéru v armádě Rakouského císařství a ve službách habsburského arcidomu.

Aristokracie: začátek konce, jak zní název expozice, návštěvníkům napovídá, že závěr vyprávění z úst průvodce nebude pro dvojici posledních majitelů zcela šťastný. Temné období pro Karla s Livií totiž nastává za druhé světové války a především pak po ní, kdy byli odsunuti do Německa. Díky dějinným událostem tak na zámku Veltrusy končí éra jedné šlechtické rodiny.

Tento prohlídkový okruh má však vyšší ambice, než být pouze klasickou expozicí. Na své si zde přijdou také žáci, studenti nebo vzdělání milovní návštěvníci. Severozápadní křídlo, kde se vybavené interiéry nachází, se totiž stalo klíčovým objektem pro působení edukačního centra Schola naturalis. To bylo v letošním roce slavnostně otevřeno a v současnosti školám a široké veřejnosti nabízí tři vzdělávací programy.

Okruh Aristokracie: začátek konce se do edukace také postupně zapojuje. V nejbližší době začne zájemců poskytovat možnost účasti na výukových aktivitách v tématech věnovaných šlechtickému prostředí v autentických prostorách na základě konkrétních příkladů ze života rodiny Chotků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám