Hlavní obsah

Zámek Mníšek pod Brdy zpřístupní prohlídky zdarma

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti Dnů evropského dědictví, které se konají každý rok v září, zpřístupní zámek Mníšek pod Brdy postupně návštěvníkům své dva prohlídkové okruhy zdarma. Nejbližší víkend mohou vidět první okruh, o příštím víkendu druhý.

Článek

Mníšecký zámek se připojí k programu Dnů evropského dědictví zpřístupněním svých prohlídkových okruhů zdarma. Jedinečná možnost se nabídne o víkendech 7. a 8. září, kdy takto otevře I. okruh, a další víkend 14. a 15. září s okruhem II.

První okruh zahrnuje reprezentační sály a slavnostní jídelny, sbírky porcelánu a portrétní galerii majitelů. Jednou z nejdochovalejších prostor je kaple, kterou nechal stavitel zámku zasvětit sv. Serváci, patronu stolařů a zámečníků. Biskup Servác je zde vymalován na měděném oltářním obraze, jehož autorem je samotný Karel Škréta.

Prohlídka prvního okruhu je zakončena kanceláří vybavenou předměty z doby první republiky, do které nás zavedou interiéry dalšího okruhu. Ten představuje soukromé bydlení posledních obyvatel zámku. Návštěvník si prohlédne dobové oblečení, hračky malých dětí i tehdejší telefony, rádio nebo elektrický masážní přístroj.

Prohlídky zdarma se vztahují na jednotlivce, každý návštěvník si musí vyzvednout platnou vstupenku na pokladně zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám