Hlavní obsah

Zámek Lysice oslaví svátek svatého Valentýna s rozkvetlými keři kamélií

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již v těchto dnech vykvétají květy kamélií v zámecké oranžerii v Lysicích. Návštěvníci se mohou jejich nádherou potěšit již v sobotu 14. února a oslavit tak svátek všech zamilovaných obklopeni záplavou růžových květů.

Foto: Kateřina Konečná

Květy kamélie japonské

Článek

Ačkoliv je jaro ještě daleko, tak kamélie japonská, nazývaná také jako zimní růže, vykvétá právě nyní. Díky tomu se stala velmi oblíbenou nejen na šlechtických sídlech.

Stromy kamélií, které návštěvníci uvidí, pěstuje zámecké zahradnictví v Lysicích od roku 2004, kdy byly na zámek přivezeny z Karlových Varů. Zcela původně ale zdobily německé Drážďany. I když jim je již úctyhodných 120 let, tak každoročně bohatě vykvétají.

V Japonsku se k nim váže romantická a také velmi smutná pověst vyprávějící o dívce, která si přála, aby jí její vyvolený dovezl semena kamélií. V domnění, že na ni zapomněl, si po dvou letech čekání vzala život. Mladík po návratu zasel semena u jejího hrobu a každému, kdo se je pokusí utrhnout, se zjeví dívčin duch a zabrání mu v tom. Díky této pověsti se v Japonsku květy kamélií téměř netrhají. Tato smutná pověst naštěstí v Evropě neplatí a často se květy kamélií používaly například k výzdobě plesových rób.

Oranžerie bude otevřená v sobotu 14. února od 10 do 16 hodin. Zajištěn bude prodej nejen kamélií, ale i jiných rostlin ze zámeckého skleníku.

Za návštěvu jistě stojí i zámecká kavárna na nádvoří, kde je pro návštěvníky připravena speciální valentýnská nabídka. Při popíjení kávy se můžete potěšit pohledem na zlacený kočár jako z pohádky. Ostatně celý lysický zámek patří k nejromantičtějším na Moravě a není proto divu, že je oblíbený mezi svatebčany. A kdo ví, třeba i vás inspirují rozkvetlé keře kamélií ke svatbě právě na lysickém zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám