Hlavní obsah

Zámek Loučeň zve na prohlídky hrané, dětské, čokoládové i s Bílou paní

Novinky, Ivana Kvasnicová

Barokní zámek Loučeň s původními interiéry obklopuje rozlehlý anglický park, ve kterém se nachází celoevropský unikát - soubor labyrintů a bludišť. Zámek nabízí hrané prohlídky s kostýmovanou postavou, speciální dětské, čokoládové i prohlídky s Bílou paní. Nyní každé pondělí s padesátiprocentní slevou na vstupném.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Zámek Loučeň byl vybudován na místě bývalé středověké tvrze. První oficiální zmínka o této tvrzi i o obci Loučeň pochází z roku 1223.

Od té doby se zde střídali různí majitelé až roku 1623, kdy tvrz kupují Valdštejnové, konkrétně Adam z Valdštejna - strýc známého Albrechta z Valdštejna. V držení Valdštejnů resp. následně ještě dalších dvou šlechtických rodů Fürstenberků a Thurn-Taxisů byl zámek z toho důvodu, že svým sňatkem uvedla žena-dědička na Loučeň nový rod.

Na barokní zámek přestavil Loučeň známý stavitel F. M. Kaňka v letech 1704 – 1713 na přání majitele Karla Arnošta z Valdštejna. Posledními významnými majiteli zámku byli od roku 1809 Thurn-Taxisové. Karel Anselm Thurn-Taxis vybudoval okolo zámku anglický park (roku 1831) a nechal postavit úřednický dům (roku 1834), kde je dnes zámecký hotel Maxmilián.

Po rozsáhlé rekonstrukci se zámek Loučeň v symbolické datum 7. 7. 2007  otevřel veřejnosti s expozicí, do které se postupně vracejí některé kusy původního mobiliáře. Zároveň je otevřen park s jedinečným souborem 11 bludišť a labyrintů.

Zámek Loučeň dnes nabízí komorní a velkou expozici. Komorní expozice umístěná v přízemí zámku je zaměřená na nejdůležitější fakta o rodech Valdštejnů, Fürstenberků a Thurn-Taxisů.

Velká expozice se věnuje z velké části rodu Thurn-Taxisů a jejich podnikatelské činnosti. Celá expozice je situována do doby života posledního z Thurn-Taxisů – Alexandra, který zemřel v roce 1939.

Zámeckými komnatami návštěvníky provede kostýmovaný komorník Jeho Jasnosti, samotný kníže či kněžna. Shlédnete a dozvíte se atraktivní příběhy ze života na zámku zhruba před sto lety.

Seznámit se s historickými interiéry zámku můžete také při čokoládové prohlídce, tajemné prohlídce s Bílou paní, nebo projít zámek od přízemí až po střechu objednáním velkého okruhu. Pokud chcete, aby si z výletu na zámek odnesly nevšední zážitek především děti, vyberte si dětskou prohlídku, která je vhodná už pro tříleté výletníky.

"Zámek Loučeň ve své historii navštívila řada vzácných hostů - rakouský císař a velký protivník Napoleona František I., americký spisovatel Mark Twain, německý básník Rainer Maria Rilke, český národní skladatel Bedřich Smetana, úspěšný anglický žokej a trojnásobný vítěz Velké pardubické Richard Fletcher, či za všechny slavné ženy Alice Masaryková, známá příznivkyně charity a dcera prezidenta Tomáše Garrique Masaryka. Budeme velmi rádi, pokud se seznam zámeckých hostů rozšíří i o Vaše jméno či jména Vašich blízkých," zve zájemce na Loučeň zámecký manažer Jiří Senohrábek.

Zámek si návštěvníci mohou prohlédnout o prázdniných v červenci i  srpnu denně od 9.00 do 18.30 hodin po celý týden, navíc dostanou v pondělí speciální prázdninovou slevu 50 procent ze vstupného.

Reklama

Výběr článků

Načítám