Hlavní obsah

Zámek Loučeň zve na Přírodní Vánoce pana nadlesního

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatý program na zámku Loučeň pokračuje také druhou adventní neděli, tedy 8. prosince, kdy se chystají Přírodní Vánoce pana nadlesního. Jde o výlet do zámeckého parku na stanoviště zvířátek, při kterém dostanou čtyřnozí obyvatelé parku a také ptáci několik dobrot.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Advent na zámku zahájil o první adventní neděli, tedy 1. prosince, křest největšího adventního věnce Česka čtyřmi anděly. Obří věnec zdobí kruhovou zámeckou kašnu až do Tří králů.

„Rodinný portrét, nebo snímek celé třídy u tohoto věnce může být jistě nevšední ozdobou domácích nebo školních fotoalb,“ řekl manažer zámku Jiří Senohrábek.

V neděli 8. prosince se na Loučeni chystá další program s názvem Přírodní Vánoce pana nadlesního s výletem do zámeckého parku.

Zámecký park začali budovat Thurn-Taxisové z francouzské barokní zahrady, která zámek obklopovala až do poloviny 19. století. Proměna s sebou nesla také významné rozšíření. Krajinářsky byly poprvé upraveny pozemky pod zámeckým návrším, po staletí využívané jako užitkové zahrady a ovocné sady. Na jejich místě i kolem zámku byly postupně vysázeny desítky vzácných, často exotických dřevin. Po roce 1860 se park rozrostl až k silnici vedoucí do Mcel. 

Mezi mnoha vzácnými dřevinami upoutá přinejmenším svým exotickým jménem a na jaře pak mimořádně rozložitými květy liliovník tulipánokvětý, vysázený téměř centrálně ve stráni pod hlavním traktem zámku. Hned na několika místech parku dosud dobře prospívají kmeny a větve kaštanovníků jedlých. K nejstarším dřevinám parku patří dub letní. Málokde najdete tak nádherně rozvětvenou katalpu, jakou se může pochlubit zámecký park v Loučeni.

Mezi mnoha zvířecími obyvateli parku mohou návštěvníci objevit vzácného brouka roháče. Ve dvou rybnících zámeckého parku se prohánějí  ryby - v dolním z nich můžete pozorovat hemžení amurů a české národní ryby, tedy kapra.

„Hlavním hrdinou tentokrát bude knížecí nadlesní, který vezme děti do zámeckého parku, aby společně s nimi připravil pár zvířecích pochoutek - od klasů kukuřic, přes lůj k další krmi,“ sdělil Jiří Senohrábek.

Účast na třech zhruba hodinových pochůzkách se zasvěceným výkladem, které začínají v 11, 13 nebo 15 hodin, předběžně přislíbila také kněžna Marie a kníže Alexander Thurn-Taxis.

I o posledních dvou adventních nedělích bude na zámku živo: v neděli 15. prosince si při netradičních předvánočních prohlídkách nazvaných Adventní naschvály Bílé paní přijdou na své především ti, kteří se v čase předvánočního shonu touží zastavit a pousmát.

„V neděli 22. prosince pak nastane odpoledne ten správný čas pro adventní koncert v zámeckém kostele a následný, už 7. loučeňský živý betlém,“ doplnila informaci k poslednímu programu zámeckého adventního cyklu Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám