Hlavní obsah

Zámek Loučeň láká na Silvestr v jednu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tichomořské souostroví Kiribati, dálněvýchodní Rusko - osada Ojmjakon, australské Brisbane. Tradiční rozloučení se sezonou 2019 připravil zámek Loučeň na poslední den v roce. V úterý 31. prosince zde návštěvníci oslaví Silvestr spolu se svými dětmi hned na několika místech na světě, a to již v jednu.

Foto: zámek Loučeń
Článek

Již po deváté zve loučeňský zámek na netradiční oslavu Silvestra. I tentokrát se začne ve 13 hodin a opět návštěvníci navštíví tři vzdálené země.

„Náš zámek slaví příchod Nového roku jako první místo v celých Čechách a patrně i první v celé Evropě. Knížecí rodina Thurn-Taxisů, které zámek patřil, byla velmi světácká, kosmopolitní a otevřená všemu světovému. Proto slavíme Silvestra a Nový rok o celých jedenáct hodin dříve a ve třech po sobě jdoucích hodinách si přiblížíme novoroční oslavy na odlišných místech světa,” uvedl Vratislav Zákoutský, kastelán zámku Loučeň.

Prvním místem, na Zemi kam přichází nový rok, je tichomořské souostroví Kiribati, známé také jako Vánoční ostrov. Ostrov pojmenoval kapitán James Cook jako Vánoční, protože ho objevil na Štědrý den roku 1777. Kiribati se skládá z několika desítek atolů s nádhernými korálovými útesy. Kiribati je také  jediným státem světa, který se nachází na všech čtyřech polokoulích. Ve 13 hodin tedy oslavíte příchod nového roku na tichomořském atolu v příjemných letních teplotách.

Zámek Loučeň se mávnutím kouzelného proutku přenesete za necelou hodinu o tisíce kilometrů na sever do mrazivých a pustých končin dálněvýchodního Ruska. V této části světa se nachází i nejchladněji trvale obydlené místo světa, malá osada Ojmjakon v ruské republice Sacha (Jakutsku).

Osada se rozkládá uprostřed rozlehlého údolí lemovaného horskými hřbety. Právě z těchto hřbetů "stéká" v zimních měsících mrazivý vzduch, který ochladí celou kotlinu na teploty sahající velmi hluboko pod bod mrazu. Nejnižší teplota zde byla naměřena v únoru 2013 a dosáhla hodnoty -71 stupňů Celsia. Proto je také tato oblast označována nejchladnějším obydleným územím na světě, nejchladnějším místem na severní polokouli a je nazývána jako Pól chladu.

V 15 hodin už budete na druhém konci světa v australském Brisbane. Brisbane - hlavní město státu Queensland, má celoročně příjemné klima. V roce 1821 pověřil guvernér státu Nový Jižní Wales sir Thomas Brisbane zeměměřiče Johna Oxleye, aby probádal neznámou zemi severně od Liverpool Plains. Jeho úlohou bylo nalézt vhodné místo pro nový kárný tábor. Nakonec tábor vznikl asi deset kilometrů proti proudu řeky Brisbane. Na místě dnešního Brisbane. Z nevlídného trestného tábora se nakonec vyvinulo moderní město, v němž Australané slaví příchod nového roku ve vrcholícím létě a na pláži.

Silvestrovské oslavy na Loučeni končí zhruba v 15.30 hodin. V jejich rámci je možné navštívit vánočně vyzdobené interiéry zámku s expozicí Příběh vánočního stromečku, a také labyrinty.

Reklama

Výběr článků

Načítám