Hlavní obsah

Zámek Loučeň láká na oslavu narozenin zámeckých labyrintů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantickou barokní památku - zámek Loučeň - obklopuje rozlehlý anglický park s jedním celoevropským unikátem - souborem 12 labyrintů a bludišť. Oblíbeným zámeckým labyrintům je už 12 let. K narozeninám připravil zámek skvělou oslavu plnou zábavy, s krájením narozeninových dortů a pohádkami.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Soubor dvanácti zcela rozličných labyrintů a bludišť v zámeckém parku je velkou atrakcí, která zámek odlišuje od ostatních evropských hradů a zámků.

„Oblíbeným zámeckým labyrintům je už 12 let. Přijďte jim popřát k narozeninám a při tom zažít skvělou oslavu plnou zábavy, her a mlsání. Oslava letošních 12. narozenin zámeckých labyrintů se koná 6. července. Na náš narozeninový den jsme připravili klasický narozeninový program v zámeckém parku, tak jak jej znáte, s krájením narozeninových dortů a pohádkami,” láká na slavnost kastelán zámku Loučeň Vratislav Zákoutský.

Oslava bude probíhat v zámeckém parku, v němž postupně navštívíte následující bludiště a labyrinty:

Největší Tisové bludiště poskytuje příjemný stín pro soukromí všech, s nimiž budete radost ze zábavného pobytu sdílet. (Slavnostní zahájení v 11 hodin.)

Písmenkový labyrint připomíná, že majitelé loučeňského zámku. Thurn-Taxisové. byli zakladateli evropské pošty. (Jarmareční trdlo v 11.30 hodin.)

Dlážděné bludiště okouzlí svojí variabilitou, neboť je vystavěno z dlaždic tří barev. (Tancujeme, hýbeme se aneb Rozcvičme se ve 12.30 hodin.)

Palisádové bludiště ze smrkových kůlů má netradiční tvar obřího otisku lidského chodidla. To ale zjistíte až na vyvýšeném můstku, odkud se spustíte zpátky na zem skluzavkou. (Letní zámecké soutěže v 13 hodin.)

Buxusové bludiště je připomínkou klasických, ornamentálně pojatých labyrintů známých z barokních zámeckých zahrad. (Nábor šašků ve 13.30 hodin.)

Travnatý labyrint u zámecké kaple má v kruhovém půdorysu zakomponován tvar kříže - motiv víc než příhodný již od středověku. (Narozeninová přání zámeckého šaška Vendelína ve 14.30 hodin.)

Světelný labyrint zabírá v souladu s barokní symetrií střed otevřeného zámeckého nádvoří, po setmění celkem 340 svítidly dokáže očarovat svým kouzlem. (Krájení narozeninových dortů a Narozeninová taneční piškotéka od 15 hodin.)

Dále můžete navštívit podle odborníků energeticky nejnabitějším Kamenný labyrint, který odkazuje na labyrinty dávných Keltů nebo pozorovat krásu starých a vzácných stromů či živočichů z Pískovcového labyrintu.

V rámci doprovodného programu outdoorové akce si lze vyzkoušet Provazové bludiště či zdolat jen jedním prstem Prstový labyrint vytesaný do boku mohutného menhiru.

Posledním labyrintem krále Karla IV. přidal zámek k odkazu Karla IV. prvek, který patřil ke Karlově době.

„V zámku bude mít po celý den hlavní slovo zámecká paní kněžna Marie Thurn-Taxisová a bude těm nejmenším číst pohádky, které sama napsala. Kromě dětských prohlídek na vás čekají i čokoládové prohlídky, ty nejsladší z našich prohlídek. Během nich projdete zámecký interiér a dozvíte se leccos nejen o zámku, ale i o historii čokolády. A samozřejmě je připravená i degustace,” dodal Vratislav Zákoutský.

„Pro nejvěrnější příznivce máme otevřeno až do večera. Speciální narozeninové večerní prohlídky s knížecí rodinou, sklenkou sektu a pralinkou, naše vlajková loď mezi prohlídkami, se budou konat každou hodinu od 19 do 22 hodin,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám