Hlavní obsah

Zámek Konopiště zve při příležitosti návštěvy arcivévody na ovocné knedlíky a švestkové pivo

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arcivévoda František Ferdinand d´Este koupil zámek Konopiště s celým panstvím v roce 1887. Zámek nechal přestavět v historizujícím stylu, okolo založil krajinářský park a v jeho srdci vysadil Růžovou zahradu. Arcivévoda zavítá opět na Konopiště 3. srpna v 11 hodin. Při této příležitosti nabídne zámek oblíbené jídlo arcivévody zdarma.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Zámek Františka Ferdinanda d´Este Konopiště leží nedaleko Prahy u města Benešov. Je obklopen rozsáhlým anglickým parkem s oborou o rozloze 22 hektarů. V jeho srdci se nachází podle přání samotného arcivévody nejkrásnější místo - zahrada osázená růžemi.

Arcivévoda žil na zámku Konopiště s Žofií Chotkovou po uzavření sňatku prvního července roku 1900. Po svatbě jí udělil císař titul kněžna z Hohenbergu. Novomanželé odjeli na Konopiště ihned po svatbě, kde se Ferdinand věnoval rodině a lovu. Zde také připravoval rozsáhlé plány na přestavbu monarchie.

Prohlédnout si zámek můžete tak, jak zde žil arcivévoda se svoji manželkou Žofií a se svými dětmi chlapci Maxem a Ernestem a dcerkou Žofinkou. Prohlídky zámku jsou rozděleny do tří okruhů.

Prohlédnout si můžete reprezentační a hostinské pokoje s dobovým nábytkem, historickými obrazy i porcelánem, výstavu trofejí zvěře ulovené samotným arcivévodou (přes 800 kusů) a také apartmány, které obývali v roce 1914 německý císař Vilém II a jeho pobočník admirál Alfréd Tirpitz (v l. okruhu).

Nejstarší prostory zámku s gotickými a renesančními klenbami v kapli sv. Huberta jsou nabízeny v druhém prohlídkovém okruhu, který pokračuje přes společenský salon, pracovnu a ložnici dále do zbrojnice, která patří k nejcennějším a nejvýznamnějším ve střední Evropě. Jsou tu zbraně chladné i palné, zbroje povětšinou italské a německé provenience pocházející z 15. - 19. století. 

Poslední okruh je věnován soukromým pokojům. Dovíte se o historii rodu Habsburků a životních osudech Františka Ferdinanda d´Este a jeho rodiny, prohlédnete si obrazy významných historických osobností ze 17. století i soukromou ložnici jejich Veličenstev i jejich dětí, mládenců - Maxe a Ernesta a dcery Žofinky. Nahlédnete do velké věže, kde jsou instalovány plastiky a reliéfy ze sbírky arcivévody z 15. - 18. století a projdete se chodbou s fotografiemi z cesty kolem světa.

Arcivévoda s celou rodinou zavítá opět v tomto týdnu na Konopiště. Jeho slavnostní přivítání je připraveno na sobotu 3. srpna v 11 hodin. Při této příležitosti nabídne zámek oblíbené jídlo arcivévody - ovocné knedlíky (ten den doplněné o švestkové pivo) - po prohlídce dvou okruhů zámku jako bonus zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám