Hlavní obsah

Zámek Jindřichův Hradec láká na novou expozici, splašená vejce i přesnou rekonstrukci defenestrace

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek, původně gotický hrad v Jindřichově Hradci, je hned po Pražském hradu a zámku v Českém Krumlově největším zámeckým komplexem České republiky. Zámek Jindřichův Hradec nabídne letos dvě novinky - představí tvorbu výtvarnice Stanislavy Stuchlé a expozici Černínové. Diplomaté, cestovatelé, sběratelé.

Foto: Zámek Jindřichův Hradec
Článek

Zámek, původně gotický hrad v Jindřichově Hradci, byl založen na místě staršího slovanského hradiště Jindřichem, zakladatelem Vítkovské linie pánů z Hradce užívající erbu zlatou růží v modrém poli. Páni z Hradce své sídlo vlastnili až do roku 1604. 

První zmínka o něm pochází z roku 1220, kdy se Jindřich psal „de Nova Domo“. Raně gotický hrad byl ještě do konce 13. století dobudován, rozšiřován a přestavován až do konce 15. století.

Rozhodující pro další vývoj jindřichohradeckého panského sídla byla druhá polovina 16. století, kdy Jáchym z Hradce a jeho syn Adam II. přestavěli gotický hrad na renesanční zámek. Jáchymem Oldřichem roku 1604 slavný rod pánů z Hradce vymřel. Majiteli zámku se stali po roce 1604 Slavatové a od roku 1693 jejich příbuzní Černínové. Černínové vlastnili zámek až do jeho zestátnění v roce 1945.

Brány státního hradu a zámku Jindřichův Hradec se v letošním roce návštěvníkům otevřou v sobotu 30. března.

Zámek v Jindřichově Hradci nabídne dvě novinky – výstavu Kabinety Stuchlé. Kouzelný svět pohyblivých loutek, která představí tvorbu výtvarnice Stanislavy Stuchlé, a expozici Černínové. Diplomaté, cestovatelé, sběratelé.

„Prohlídkový okruh vedoucí sály druhého patra renesančního Adamova stavení představí rod posledních majitelů jindřichohradeckého zámku hrabat Černínů. Mezi několika stovkami unikátních exponátů nebudou chybět diplomatické dary tureckého sultána císařskému vyslanci Heřmanu Černínovi, včetně zdobeného stanu, obrazy slavných italských malířů, kterými byla na konci 17. století vybavena obrazárna v pražském Černínském paláci, či řada vyznamenání i uniforem, které patřily jednomu z posledních majitelů zámku Evženu Černínovi.

Zájemci se mohou těšit také na upravené interiéry prvního patra Adamova stavení, v nichž přibyly některé exponáty dosud uschované v depozitářích, jako například kolekce talířů z delfské fajánse a čínského porcelánu. Na červen chystá správa zámku otevření nově vymalovaného a reinstalovaného velkého sálu v přízemí budovy, který v době renesance sloužil jako tabulnice a v němž budou nově shromážděny obrazy tzv. psí galerie a další předměty z loveckého zámku Jemčina, převezené na Hradec rodinou Černínů ve 20. letech minulého století,” uvedl Mgr.  Jan Mikeš, zámecký kastelán.

Velikonoční prohlídky

Podle tradice mohou návštěvníci u příležitosti Velikonoc navštívit I. prohlídkovou trasu Adamovo stavení bez vedených prohlídek. V interiérech bude navíc nainstalována výstava zvaná Splašená vejce. Bezmála tisíc vajec mnoha barev a velikostí v roztodivných kombinacích opět potěší stálé i nové návštěvníky.

Mimořádné prohlídky se konají od 19. do 22. dubna.

Defenestrace aneb Příběh Viléma Slavaty

Představení připomínající osudy jednoho z nejvýznamnějších majitelů - hraběte Viléma Slavaty - provede diváky nejen všemi zásadními okamžiky počátku stavovského povstání, včetně realistického představení samotné defenestrace, ale také zájemce zavede do některých běžně nepřístupných míst (28. a 29. června).

Reklama

Výběr článků

Načítám