Hlavní obsah

Zámek Holešov zahájil sezónu nočními prohlídkami

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atraktivními nočními prohlídkami zahájil v pátek 1. dubna novou turistickou sezónu zámek Holešov na Kroměřížsku. Návštěvníci si prohlédli interiéry v doprovodu hrabat a potkali dokonce i modrou paní a bezhlavého rytíře.

Foto: Martina Žáčková

Návštěvníky provázel potemnělým zámkem například Rudolf Karel Eugen Bruntálský z Wrbna.

Článek

První skupinky návštěvníků zaplnily nádvoří holešovského zámku krátce po 18. hodině. Očekával je tam nejen špalír mušketýrů, ale i kejklíři předvádějící ohňovou show a průvodci v dobových kostýmech. Ti představovali hrabětě Jana z Rottalu, který zámek v 17. století vybudoval, Františka Antonína z Rottalu a Rudolfa Karla Eugena Bruntálského z Wrbna, jenž zámek vlastnil do roku 1945.

V jejich doprovodu se návštěvníci vypravili do sklepení, kde nahlédli do vojenského lazaretu z 19. století či staré krčmy, v níž vystoupení kankánových tanečnic vystřídala šermířská potyčka. V Salle terreně zhlédli ukázku ze hry Noc na Karlštejně, zavítali do zámecké kaple, v dalších sálech pro ně bylo připraven houslový minikoncert, vystoupení cikánských tanečnic, černé divadlo nebo fagotový koncert. Závěrečnou tečkou byla velká bitva s kanonádou v zámeckém parku.

Zámek Holešov, jehož vlastníkem je nyní město, vstupuje do třetí novodobé sezóny. Díky nákladné rekonstrukci se doslova mění před očima, návštěvníky navíc láká na řadu atraktivních akcí. Loni například zámecké sály hostily výstavu Alfonse Muchy, nyní je zdobí obrazy Borise Jirků. Během sezóny se tu konají prohlídky, koncerty, besedy a další doprovodné akce, ve sklepení funguje hudební klub.

V přilehlém zámeckém parku mohou zájemci ve hvězdárně pozorovat noční oblohu. Dominantou parku jsou umělé vodní kanály, na nichž je od loňska možné se svézt ve vypůjčených lodičkách. Další mimořádnou akcí na zámku bude 1. května Den otevřených dveří na zámku a v zámecké zahradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám