Hlavní obsah

Zámek Holešov odstartoval sezónu: opět sází na kvalitu, představí umění, hudbu i divadlo

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíc pět set návštěvníků na noční prohlídce v sobotu 2. dubna zahájilo turistickou sezónu na holešovském zámku. Nabídka je letos opět pestrá. Zámek představí největší české ilustrátory, přijede Thom Artway, Laco Dézci, Banjo Band Ivana Mládka i Bolek Polívka se svým doktorem Zvonkem Burkem.

Foto: Bára Havelková
Článek

Zámecká galerie pokračuje v tradici velkých výstav a v roce 2016 představí deset největších českých ilustrátorů, kteří se věnovali nebo věnují tvorbě pro děti a mládež. Práce Mikoláše Alše, Josefa Lady, Zdeňka Smetany, Adolfa Borna, Zdeňka Buriana a dalších souběžně doprovodí ucelené cykly z volné tvorby každého autora a filmové klapky.

Z menších výstav se návštěvníci mohou těšit na prodejní grafiky Jiřího Anderleho. Tento projekt navazuje na loňskou úspěšnou výstavu Oldřicha Kulhánka, která v Holešově zahájila tradici pravidelných přehlídek českých grafiků.

Pro rodiny s dětmi se připravuje výstava historických kočárků z celého světa představující styly a období, které se na dětských kočárcích promítly v jejich podobě a funkčnosti.

Otevřena bude také stálá expozice Obrazů XXXL Borise Jirků, kterou v březnu rozšířila kolekce Lidi lidi. Konce minulého roku ji v premiéře uvedla prestižní pražská galerie Nová síň. Z Prahy putovaly obrazy přímo do Holešova.

Raritou jistě bude výstava o jednom díle - barokním obraze ze 17. století neznámého autora s biblickým výjevem Judity, která stíná hlavu Holofernovi. Obraz se do Holešova vrací po mnoha letech a v létě bude k vidění v zámecké kapli. 

Thom Artway, Sto zvířat, rockové nádvoří a klubové pecky

Dalším pilířem zámecké sezóny je hudba. Na jaře a na podzim rozezní hudební New Drive Club, v létě se přesune na nádvoří.

22. dubna v zámeckém klubu například zazpívá dvaadvacetiletý folk popový český hudebník s pseudonymem Thom Artway, který loni zabodoval debutovým songem I Have No Inspiration a stal se objevem roku.

O měsíc později 20. května přijede česká klubová legenda Sto zvířat. V létě se uskuteční další ročník folkového festivalu Toulavej, padesátiny kapely na nádvoří oslaví Ivan Mládek se svým Banjo Bandem a připravuje se nová akce Rockové nádvoří.

New Drive Club zve na podzim například na Moniku Načevu a Michala Pavlíčka, Michala Prokopa a Framus 5 a trumpetistu Laca Dézciho.

Společenská fraška doktor Burke

Herecký koncert Bolka Polívky a trojlístku populárních herců Radima Fialy, Petra Halberstadta a Pavla Lišky v režii Břetislava Rychlíka je v Polívkově brněnském divadle velmi rychle vyprodaným kusem. Milovníci černých crazykomedií a špičkových českých herců se však mohou těšit na toto představení přivezené letos do Holešova. Termín představení je v jednání.

Festival židovské kultury Ha-Makom

Významným bodem v programu sezony bude také tradiční Festival židovské kultuty. Koná se 26. až 31. července opět nabídne velmi pestrou paletu kulturně-společenských akcí. Záštitu nad festivalem převzal velvyslanec Izraele J. E. Gary Koren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám