Hlavní obsah

Zámek Fryštát nabízí sraz se slavnými malíři, středověkou mučírnu i jednu specialitu

Novinky, Milan Haluška

Karvinský empírový zámek Fryštát 2. dubna opět zahájí svou sezónu. Návštěvníkům nabídne tradiční prohlídku třech okruhů a nebude chybět ani speciální prohlídková trasa, která je spojena chodbou s přilehlým kostelem. Tato trasa je dostupná při zvláštních příležitostech. Letos poprvé 8. května.

Foto: Milan Haluška

Zámek Fryštát

Článek

První a druhý okruh láká vybavením šlechtických sídel, včetně uměleckohistorických sbírek z období 16. až 20. století. Nejvýraznější zastoupení zde mají sbírky a nábytek posledních majitelů zámku, kterými byli Larisch-Mönnichové. Významně je zastoupena i ukázka měšťanského bydlení 19. století nacházející se v Lottyhausu.

Třetí okruh nabídne ukázku českého výtvarného umění významných českých umělců 19. století ze sbírky Národní galerie Praha. Nechybí zde díla tak slavných českých jmen jako je Mikoláš Aleš, Václav Brožík, Jaroslav Čermák, Antonín Chittussi, Antonín Machek, Antonín a Josef Mánesovi, Luděk Marold, Julius Mařák, Karel Purkyně, František Ženíšek, Jakub Schikaneder, Antoním Slavíček a další.

Prohlídky jsou komentované, průvodkyně budou dokonce v dobových kostýmech. Výklad trvá kolem 50 minut.

Ze zámku do panské oratoře kostela

V loňském roce byl velký zájem o speciální prohlídkovou trasu, která vede přes spojovací chodbu do kostela Povýšení sv. Kříže. Tato společná prohlídka je přístupná jen ve významné dny (například Dny Evropského dědictví apod.). Letos se město s farností dohodlo na zpřístupnění této trasy na 8. května. Lidé se tak přímo ze zámku dostanou chodbou do panské oratoře kostela.

Kostel Povýšení sv. Kříže láká především unikátními freskami, které byly objeveny teprve na jaře v roce 2011 při malování. Jedná se o vzácné středověké malby. Nejstarší jsou gotické z 15. století. Na stěnách jsou vyobrazeny dva cykly - výjevy ze života svaté Kateřiny a Barbory, patronky horníků.

Mučicí nástroje, prohlídka náměstí

Až do června se mohou lidé ve sklepení zámku seznámit s mučicími nástroji, které se používaly ve středověku. Prohlídku výstavy lze spojit s návštěvou zámku.

Zájemci o prohlídku centra města s výkladem si mohou v úterý 2. dubna zajistit i průvodce v městském infocentru vedle radnice.

Vstupné bude první den sezóny poloviční. Ceny vstupenek a další informace naleznou zájemci na internetových stránkách zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám