Hlavní obsah

Zámek Doudleby nad Orlicí nachystal pro letošní sezónu několik novinek

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Půvabnému zámku v Doudlebách nad Orlicí neodolal ani režisér Juraj Jakubisko, který tu točil scény pro svůj velkofilm Báthory. Mnoho krás zde nacházejí také "obyčejní" návštěvníci, pro které je připraveno pro letošní rok několik novinek. Patří k nim i nově vybudovaná Galerie výtvarného umění.

Foto: Robert Rohál

Renesanční zámek v Doudlebách nad Orlicí.

Článek

Během komentovaných prohlídek se dozvíte, že zámek dal v roce 1588 postavit Mikuláš Starší z Bubna a že původně sloužil jako letní sídlo, které bylo později využíváno jako lovecký zámek. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že rod Bubnů stavbu vlastní (s výjimkou let 1948 - 1993) nepřetržitě.

Nevelký, leč půvabný zámek je dílem italských renesančních umělců. Unikátní sgrafitová výzdoba, pokrývající všechna vnější i vnitřní průčelí, je vysoce ceněna odborníky i širokou veřejností. 

Současní majitelé zvou na prohlídku vzácných interiérů, přičemž je možná i návštěva procházka zámeckým parkem. Děti bývají zpravidla nadšeny z tzv. Babiččina dvorečku (sídlí nalevo od zámecké brány), kde zámečtí majitelé chovají koně, krávy, ovce, kozy, kachny, králíky a další domácí zvířectvo.

Kromě dobově zařízených sálů, které představují ukázku šlechtického bydlení, lze možno navštívit i zrekonstruovanou sýpku, ta se nachází v bezprostřední blízkosti zámku a od letošního roku se proměnila na Galerii výtvarného umění.

Právě tam je umístěno nejen přírodovědné muzeum, ale také výstava historických kočárků a panenek. Ve vlastní galerii výtvarného umění bude od poloviny června umístěna velká expozice obrazů, fotografií, grafiky a plastiky, na které se budou prezentovat výtvarníci z Česka i ze Slovenska.

Zámek v Doudlebách je otevřen od června do konce září denně, a to od úterý do neděle od 9 do 18 hodin.

Co se týče galerie, ta je otevřena v červnu a září jen na požádání v pokladně zámku, v červenci a srpnu bude otevřena denně kromě pondělí vždy do neděle od 9 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám