Hlavní obsah

Zámek Červená Lhota je přímo zrozený k romantickému výletu

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebný zámeček Červená Lhota si zamilují nejen romantické duše. Jeho kouzlo si musí získat snad každého. Do konce června máte navíc možnost shlédnout několik desítek historických panenek, které se zabydlely v zámeckém podkroví.

Foto: Kateřina Konečná

Zámek Červená Lhota

Článek

Na první pohled zámek jistě zaujme barvou omítky (jen doufám, že její originalita má jiný původ než vypráví pověst). Navíc je ze všech stran obklopen vodní hladinou, z které roste jako překrásný červený květ leknínu.

Nejkrásnější pohled na něj je právě z vody, což zvládnete i bez plavek. Stačí zavítat do půjčovny lodiček a plavbě po zámeckém rybníku tak nic nebrání. To už si budete opravdu připadat jako v pohádce. Vždyť tam plula i Zlatovláska. Tuto pohádku si mimochodem před návštěvou určitě pusťte a budete mít ještě větší chuť zámek navštívit. Spousta scén se natáčela právě na Červené Lhotě.

Zámek nabízí dvě prohlídkové trasy interiérů, které jsou stejně tak malebné jako exteriér. Určitě proto stojí také za návštěvu. První trasa představuje bydlení posledních šlechtických majitelů, knížecí rodiny Schönburg-Hartenstein. Autorku těchto řádků okouzlila zejména druhá trasa, která návštěvníky zavede do podkroví zámku, což už samo o sobě zní dobře. Většinu pokojů tvoří dětské pokojíčky.

Co ale dodává těmto prostorům ještě větší půvab, jsou instalované panenky ze soukromé sbírky paní Zborníkové, je jich tu několik desítek. K vidění budou už jen do 30. června, takže si je nenechte ujít a využijte k návštěvě poslední červnové dny. Výjimečný je zámek také tím, že v interiérech mají snad všechny hodiny funkční. Což dodává neopakovatelnou atmosféru a málokde se s tím setkáte. 

Zámek je otevřený denně kromě pondělí od 9.30 do 18 hodin. Poslední prohlídka začíná v 17 hodin. Ve stejnou dobu je v provozu i půjčovna lodiček.

Reklama

Výběr článků

Načítám