Hlavní obsah

Zámek Častolovice se proměnil v růžové království

Novinky, Dana Ehlová

Ke každému zámku neodmyslitelně patří park, který bývá stejně jako zámek chloubou majitelů a vyhledávaným cílem návštěvníků. Ne jinak je tomu v případě zámku v Častolovicích, renesanční perly pod Orlickými horami.

Foto: zámek Častolovice (archiv)

Červen patří na zámku Častolovice růžím.

Článek

Majitelka Diana Sternbergová jako úspěšná bytová architektka věnuje velkou pozornost nejenom detailům v interiérech zámecké expozice, ale také v parku, který od jara do podzimu nabízí různé proměny v podobě kvetoucích keřů, stromů a dalších rostlin.

Nedílnou součástí jsou zde růže, díky nimž lze Častolovice považovat za „růžové království“. Vždyť Diana Sternbergová začala s vysazováním růžových keřů ihned po svém návratu na zámek a v tomto trendu pokračuje dodnes - v současné době čítá sbírka růží v zámeckém parku pozoruhodných 220 druhů a opět kvetou nejen v rozáriu, ale v jiných zákoutích.

Jedná se jak o růže moderní, tak především historické (staromódní), kvetoucí pouze jednou ročně a vyznačují se krásně naaranžovanými korunními lístky s výraznou vůní. Častolovickou kolekci dále doplňují růže anglické, vyšlechtěné Davidem Austinem, jež spojují prvky moderních a historických růží v jeden půvabný celek.

Všechny druhy královny květin jsou právě nyní k vidění v plné kráse a samozřejmě také k přivonění v zámeckém parku. Zkrátka červen patří v Častolovicích rozkvetlým růžím, a tak zasněné: „Tady to tak krásně voní,” lze slyšet z mnoha koutů.

Uznalá slova jsou potvrzením, že procházka rozkvetlým rozáriem přináší nezapomenutelné zážitky nejen vizuální.

Reklama

Výběr článků

Načítám