Hlavní obsah

Zámek Blutenburg hostí významná díla z období pozdní gotiky i rozsáhlou knihovnu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Blutenburg s kostelem vystaveným v gotickém stylu zdobí obrazy od Jana Polacka, jež patří mezi nejlepší díla z období pozdní gotiky. Od roku 1983 je zde umístěna Mezinárodní mládežnická knihovna s výtisky knih z celého světa.

Foto: Ivana Kvasnicová

Zámek Blutenburg

Článek

Po cestě z České republiky se do Mnichova jede po dálnici směrem na Stuttgart. Právě u jejího sjezdu ve čtvrti Obermenzing se nachází uprostřed krásné přírody zámek Blutengung. Blutenburg byl postaven na břehu zámeckého rybníka s vlastním kostelem. Jeho oficiální adresa je Seldweg.

Zámek byl postaven mezi dvěma rameny řeky Würm vévodou Albertem III. v letech 1438 - 1439 jako lovecký. Podle posledního archeologického průzkumu probíhajícího při rekonstrukci zámku v letech 1980-1983 nahradil původní stavbu poničenou požárem asi z roku 1200. Opevněn byl hradbami se čtyřmi věžemi a chráněn vodním příkopem. Vévoda bavorský Zikmund se svým potomkem dostavil k zámku v roce 1488 kostel a hospodářské budovy.

Kostel byl vystaven v gotickém stylu s okny z barevného skla, interiér zdobí obrazy vytvořené v roce 1491 od Jana Polacka, které patří mezi nejlepší díla z období pozdní gotiky. Z 15. století jsou i dřevěné sochy dvanácti apoštolů, jež byly součástí prvního interiéru od neznámého sochaře, a cyklus obrazů s výjevy znázorňující příběh o vykoupení (1497). Dodnes jsou v kapli i původní vysvěcené kříže.

Na zámku Blutenburg byla zřízena roku 1983 Mezinárodní mládežnická knihovna (Internationale Jugendbibliothek), obsahuje více než 500 000 exemplářů ve 130 jazycích. Knihovna je jednou z největší na světě, jenom historických knih obsahuje okolo 60 tisíc kusů. Shromažďuje i dětskou literaturu a literaturu pro mládež z celého světa. Pravidelně se tu pořádají setkání zahraničních stipendistů.

Zámek Blutenburg se tak stal kulturním centrem čtvrti Obermenzing, každoročně se zde pořádají koncerty a slavnosti - především v letních měsících. Zámek, jeho kostel i knihovna jsou k dispozici pro turisty zdarma, muzeum za 1 euro, prohlídka s průvodcem stojí 2 eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám