Hlavní obsah

Zámecký zvěřinec v Častolovicích se rozrostl o další obyvatele, hladinu rybníčku čeří černé labutě

Novinky, Dana Ehlová

S příchodem jara se probudil život také v zámeckém zvěřinci v Častolovicích. Do svých voliér se po zimě vrátili papoušci královští, andulky, korely, vidět už lze i zakrslé králíčky nebo morčata a další obyvatele.

Foto: zámek Častolovice (archiv)

Černé labutě na rybníku v zámeckém parku v Častolovicích.

Článek

Jako každoročně i letošní jaro přineslo několik nových přírůstků do zámeckého zvěřince. „Jedná se o párek exotických holoubků diamantových, kůzlata holandských zakrslých koz a selátka göttingenských prasátek,“ vystavila pozvánku k návštěvě Častolovic Kateřina Kovaříčková ze správy zámku.

Právě ona také návštěvníkům doporučuje, aby se během cesty do zvěřince zastavili u zámeckého rybníčku, po kterém se nyní prohánějí okrasné kachny a pár exoticky působících černých labutí.

Ale zpět k častolovickému zvěřinci: majitelka zámku Diana Phipps Sternbergová ho založila s cílem vytvořit tzv. "petting farm" - formu chovu rozšířenou hlavně v Anglii a v USA, kde mají děti možnost prohlédnout si a pohladit různé druhy domácích i cizokrajných zvířat, které dosud viděly třeba jenom v knížkách nebo na obrázcích.

V současné době v něm žijí například pštrosi emu, nejmenší plemeno ovcí na světě quessant nebo již zmínění holubi, všemi barvami září bažanti zlatý, diamantový i sedlatý. Volně se zde pohybují perličky z vlastního chovu a pávi. V hlavní sezóně budí značnou pozornost zakrslí králíci, kteří hopsají po celém areálu a stali se z nich místní mazlíčci.

K nejoblíbenějším zastávkám rodin s dětmi patří výběhy, kde se mohou hlavně nejmenší návštěvníci dotknout přítulné lamy, shetlandského poníka, kamerunské kozy, oslíka a dalších zvířat. Zjevné nadšení pak přináší dětem možnost krmit všechny zvířecí obyvatele zakoupenými granulemi přímo z ruky.

Zámecký zvěřinec je otevřen veřejnosti po celý rok a uzavírá se v 18 hodin. Zámek a expozice jsou v měsíci dubnu otevřeny o víkendech.

Reklama

Výběr článků

Načítám