Hlavní obsah

Zámecký strašidelný měsíc na Loučeni vyvrcholí slavnostním zapálením filipojakubského ohně

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrý strašidelný program připravil na duben zámek Loučeň. Můžete se těšit na prohlídky zámeckého sklepení s čarodějkami Gertrůdou a Kanimůrou, výuku létání na koštěti, vaření lektvarů nebo na pohádku. Zámecký strašidelný měsíc vyvrcholí 30. dubna slavnostním zapálením svící a filipojakubského ohně.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Slovo sabat má mnoho významů, ale pro čarodějnice znamená svátek. Sabaty vycházejí z keltských tradic a každý z nich odpovídá některému stádiu věčného a stále se obnovujícího životního cyklu Boha a Bohyně matky.

Filipojakubská noc se slaví poslední noc v dubnu. Na tuto noc připadal největší sabat Satanských kultů. Podle staré germánské tradice se v tento den slavil svátek čarodějnic, které se shromažďovaly o sabatu na hoře Brocken, kde sídlil jejich pán Satan.

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně.

Duben bude na zámku Loučeň ve znamení příprav na Filipojakubský mumraj. Každou sobotu od 2. do 23. dubna tu můžete zažít speciální prohlídky zámeckého sklepení s čarodějkami Gertrůdou a Kanimůrou, které se zabydlely v zámeckém sklepení.

„Pro velký úspěch a na základě proseb o reprízu od našich návštěvníků, budeme po tři soboty v dubnu uvádět pestrý strašidelný program. V něm se můžete těšit nejen na výuku létání na koštěti s Ethel Koštětovou, vaření lektvarů či pohádku, ale také na prohlídky zámeckého sklepení, čarodějné soutěže a výrobu strašidelných rekvizit,” řekl kastelán zámku Vratislav Zákoutský.

Prohlídky sklepení s Gertrůdou a Kanimůrou se budou odehrávat vždy ve tři čtvrtě a ve čtvrt, od 10.45 do v 16.15 hodin. Ve 14 hodin budou na programu speciální dětské prohlídky. V celou se pak můžete naučit létat, vařit magické lektvary, zasoutěžit si, nebo se podívat na pohádku. Každou sobotu, do 30. dubna, si v 16. hodin můžete vyrobit strašidlo, nebo čarodějnici.

V sobotu 30. dubna vyvrcholí zámecký strašidelný měsíc slavnostním zapálením svící a filipojakubského ohně. Rej strašidel a upálení vyrobených čarodějnic pak celý program zakončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám