Hlavní obsah

Zámecký skleník v Kroměříži zaplaví kvetoucí kamélie

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se už nemůže dočkat příchodu jara, může se na ně začít příjemně ladit v Kroměříži. Milovníky rozkvetlé přírody tam potěší výstava kamélií v zámecké Květné zahradě.

Foto: Martina Žáčková

Květná zahrada v Kroměříži stojí za prohlídku, i když ji v předjaří ještě nezdobí kvetoucí květinové záhony.

Článek

Kvetoucí kamélie zakomponované mezi fragmenty uměleckých děl budou k vidění ve Studeném skleníku Květné zahrady. Výstava nazvaná Kamélie a kouzlo starých soch začne v pátek 4. března v 15 hodin a potrvá do 20. března. Otevřeno je vždy od 9 do 16 hodin.

Květná zahrada v Kroměříži je součástí celého komplexu Arcibiskupského zámku a zahrad, které jsou jedinou památkou UNESCO ve Zlínském kraji. Samotná Květná zahrada byla založena v druhé polovině 17. století.

"Již od doby jejího vzniku se v jejím areálu nacházely stavby sloužící k pěstování, případně i zimování teplomilných rostlin v nádobách. První zmínky o pěstování kamélií v Květné zahradě se v pramenech objevují od druhé poloviny 19. století. Ve 20. století už patřily k největším lákadlům kroměřížské rostlinné sbírky. Její součástí je také kolekce kamélií čítající několik desítek vzrostlých exemplářů v několika odrůdách," láká k návštěvě kastelán Arcibiskupského zámku a zahrad Martin Krčma.

V rámci výstavy mohou návštěvníci navštívit nejen Studený, ale i Palmový skleník a také se projít po celé zahradě a z pochozí lávky nad kolonádou pozorovat přírodu v očekávání jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám