Hlavní obsah

Zámecký park v Opočně slaví 200 let od svého vzniku. Zájem o komentované prohlídky předčil očekávání

Novinky, Dana Ehlová

Nahovětvec dvoudomý, zmarličník japonský, paulovnie plstnatá, liliovník tulipánokvětý, jinan dvoulaločný, líska turecká. Na všechny tyto stromy a keře upozornila RNDr. Jarmila Martincová účastníky komentovaných prohlídek zámeckého parku v Opočně, který letos slaví 200 let od svého vzniku.

Foto: Dana Ehlová

Prohlídkou zámeckého parku provázela RNDr.Jarmila Martincová, která poskytla účastníkům spoustu zajímavých informací.

Článek

Akce se koná první červnový víkend, v sobotu 6. a v neděli 7. června od 10 a 14 hodin. Zájem milovníků přírody, které neodradily tmavé mraky na obloze ani občasný déšť, předčil očekávání, což potvrdil Milan Junek ze správy zámku.

Procházka plná zajímavých informací začínala před letohrádkem, která kdysi bývala ovocnou zahradou - rostly zde desítky broskvoní, mišpulí, meruněk, višní, pěstovaly se tu i ananasy. Dnes tady dominují již zmiňované druhy.

Pak účastníci pokračovali na Trčkovo náměstí s lipami z roku 1887, vysazenými na připomínku sňatku Johanky z Colloredu s knížetem Aloisem Schoenburgem z Hartensteina.

V době, kdy vznikl zámecký park, tzn. v roce 1820, byl vysazen na prvním nádvoří ořešák černý. Dnes tvoří monumentální dominantu celého prostoru a po právu neunikne pozornosti žádného návštěvníka.

Skupina kolem dr. Martincové z Výzkumné stanice Opočno poté pokračovala na arkádové nádvoří, kterému se vrací podoba z počátku minulého století. Pískovcoví jeleni nyní odpočívají uprostřed nově vysazených buxusů, červených ledovek a čerstvého pažitu. Na dohled mají i dvě historická děla, která se sem nedávno vrátila.

Terasa umožňuje pohled do údolní části parku, kam pokračovala trasa komentovaných prohlídek. Na příkrých svazích nad Zlatým potokem se daří především domácím dřevinám – bukům, dubům, javorům, lipám, jasanům, habrům.

Dojem dotváří drobné stavby jako čínský pavilón a koupadlo, řada mostků. Nechybí zde ani romantická zákoutí s uměle vytvořenými rybníčky a vodopády, několik míst s lavičkami pro příjemný odpočinek. Zhruba před deseti lety tu byla zřízena naučná stezka.

Zkrátka čas strávený komentovanou prohlídkou zámeckého parku v Opočně se stal zajímavou hodinou botaniky pro všechny generace.

A ti, kteří se nechtěli projít po zámeckém parku pěšky, měli unikátní možnost zážitkové projížďky kočárem taženým koňmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám