Hlavní obsah

Zámecký park v Hořovicích na tři měsíce ozdobilo dvacet soch

Novinky, Libor Knížek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámecký park v Hořovicích ozdobí na tři měsíce vedle barokních soch Matyáše Bernarda Brauna také současné skulptury.

Foto: Libor Knížek

Zámek v Hořovicích ozdobí na tři měsíce současné uměmí

Článek

V zámeckém parku zámku v Hořovicích si mohou návštěvníci od 4. května kromě kvetoucích stromů a květin prohlédnout i instalaci soch Dalibora Šebesty. Výstava nese název Udělej to z kamene, kdo jsi bez viny.

Obdivovat lze na dvacet soch zasazených do přírodního prostředí kaštany osázeného rondelu a umělé grotty, které dodávají uměleckým dílům naprosto jiný výraz než běžné výstavní síně. Sám autor o svých dílech říká: „Každá z těchto soch vznikla pod nátlakem osobních myšlenek na jisté období v mém životě. Ve tvaru soch je zachyceno vše tak, jak jsem to cítil a jak myšlenky proudily v mém nitru. Buďto pod nátlakem radosti či vzteku a nepochopení v to, co mě obklopuje. Jednoduše řečeno zhmotnil jsem tak svůj duševní vývoj.“

Dalibor Šebesta žije ve Zdicích, po studiu v Lipnici nad Sázavou se stal členem Družstva kamenosochařů v Praze. Umění se věnuje již 15 let pod názvem DESIGN DAŘEK. Slovy autora: “Moje volná tvorba, kterou vystavuji, je jistý útěk od klasiky…“

Vernisáž výstavy se konala 4. května ve večerních hodinách a setkala se s neobyčejně velkým zájmem veřejnosti, ať už odborné či laické. Úvodního slova se chopil kastelán zámku. Dojem celé instalace byl umocněn nasvícením soch po setmění.

Výstavu mohou návštěvníci v zámeckém parku shlédnout po následující tři měsíce každý den od 9.00 do 19.00 hodin.

Veškeré informace naleznete na oficiálních stránkách zámku: www.zamek-horovice.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám