Hlavní obsah

Zámecká výstava fotografií odhalí tvář Zlína druhé poloviny minulého století

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 2. prosince začne na zlínském zámku další z unikátních výstav, kterou pro milovníky historie připravila Galerie Václava Chada. Jedná se o přehlídku snímků fotografů, kteří zachytili život ve Zlíně v letech 1950 až 1990. Výstavu Takoví jsme byli? bude možné shlédnout ve velkém sále až do 31. ledna 2015.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Před časem oslovila Galerie Václava Chada vybrané zlínské profesionální fotografy starší a střední generace, aby vyhledali a představili veřejnosti snímky z let 1950-1990, které mapující běžný život a tvář města.

„Ambicí projektu bylo shromáždit fotografie, které nejen dokumentující tuto nelehkou dobu, ale i nenápadně vyplňují vizuální prázdno z dob Zlína za éry komunismu,“ informovala kurátorka výstavy, Petra Kosková Hammid. „Chtěli jsme také ukázat každodenní realitu života ve čtyřech desetiletích, s níž by se návštěvníci napříč generacemi mohli identifikovat a mohli si připomenout své vlastní vzpomínky a zážitky.“

Expozici tvoří černobílé fotografie od fotografů osobně spjatých s městem Zlínem - Rudolfa Červenky, jehož negativy byly dlouho skryty, Pavla Koska, kterého zajímala především výtvarná stránka snímků a městská poetika. Ke starší generaci potom patří i divadelní fotograf Jan Regal, pro něhož i ulice je místem dramatu. Výpověď střední generace zlínských fotografů na výstavě reprezentují snímky Petry Koskové Hammid s Petrem Baklíkem.

„Všechny autory silně je ovlivnila vizuální tradice filmových ateliérů na Kudlově, estetika a architektura města a osobní vztah k místu. Spíš než protestem proti složité době jsou jejich fotografie velmi osobní výpovědí,” uvedla Petra Kosková Hammid.

A jak potvrzuje Petra Kosková Hammid, která je sama i jednou z autorek snímků, fotografování se pro ně stalo v té době tvůrčím postojem beze slov a osobní svobodou.

„Vyrazit s aparátem a několika cívkami černobílého filmu do ulic Zlína nám potvrzovalo, že žijeme, vidíme a máme názor. Bylo to naše rodné město, naše radosti i traumata,“ říká fotografka a dodává: „Vystavené fotografie jsou veřejnou zpovědí, v níž se dnes střídá nostalgie a zároveň mnoho nezodpovězených otázek.“

Fotografie budou ve velkém sále v prvním patře zlínského zámku k vidění až do 31. ledna. Výstava je přístupná zdarma od úterý do pátku, vždy od 14 do 17 hodin.

Podrobnosti o zlínském zámku i nové Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám