Hlavní obsah

Zámecká věž v Mníšku pod Brdy nabízí netradiční pohled do okolí

Novinky, Marie Charvátová

V sobotu a neděli 2. a 3. března otevírá zámek Mníšek pod Brdy vyhlídku z hodinové věže, která nabízí rozhled po nejbližším okolí, prohlídky prvorepublikově zařízených interiérů, pohádkové prohlídky pro děti, vstup do sklepení i výtvarný ateliér s malováním.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Zámek v Mníšku pod Brdy má tři věže a prostřední z nich je vlastně taková malá místní rozhledna. Kdo zvládne výstup po točitém dřevěném schodišti, bude odměněn pohledem z ptačí perspektivy. 

Z takzvané hodinové věže je vidět na zámecký rybník, do parku i do města, na kostel svatého Václava, směrem ke kostelíku na Skalce nad městem i na zbylé dvě zámecké věže. Uvnitř si návštěvníci mohou povšimnout také kyvadla a závaží od hodinového stroje.

Vyhlídková věž zámku je totiž opatřena hodinami, a to nejen zvenku, ale i uvnitř v malém salónku, kde jsou umístěny zcela netradičně uprostřed stropu. Proto se pod kupolí nachází hodinový stroj, který se i dnes stále natahuje ručně. 

O víkendu lze na zámku navštívit také prohlídky dvou okruhů, které jsou zařízeny původním nábytkem a představují slavnostní salóny i soukromé pokoje. Pro rodiny s dětmi se otevře Kouzelné sklepení s pohádkovým světem víl, čertů a princezen, nebo výtvarná dílna. V sobotu 2. března se navíc konají oblíbené Prohlídky s královnou Elsou, v neděli 3. března Pohádkové prohlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám