Hlavní obsah

Zákoutí Brd, motýli, květiny. Nová výstava v zámku Dobříš zve na toulky přírodou

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako malá holka Věra Mačková s oblibou sledovala svého otce, který ve volných chvílích maloval krajinky. Sama si zkusila nakreslit vlastní obrázek až v roce 2000, a protože ji s jeho realizací pomohla dcera, první obrázek s názvem Jižní Itálie – Agáve věnovala právě jí.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Motýli jsou nedílnou součástí obrazů Věry Mačkové

Článek

Nyní je tato prvotina neprodejnou součástí výstav Věry Mačkové. V současnosti své výtvory prezentuje v Galerii JCM na zámku Dobříš, expozice nese název Toulky přírodou.

Od „osudného“ roku 2000, kdy s malováním začala, ztvárnila Mačková mnoho obrazů, nejčastěji s přírodními motivy – právě v přírodě totiž výtvarnice podle vlastních slov čerpá nejen inspiraci k tvorbě, ale také energii a duševní sílu. Na jejích obrazech jsou pak často vidět také motýli, květiny, domy a stavby.

„Nikdy bych nevěřila, že se budu věnovat malování. Jsem přesvědčena, že se jedná o duševní odkaz otce, který krátce předtím, než jsem s tvorbou začala, zemřel,“ uvedla Mačková, která je členkou sdružení Malíři Týnecka a Kruhu výtvarníků Radotínska. „Když jsem byla malá, moc ráda jsem četla pohádky a pořád se vracela na stranu ilustrací,“ dodala.

Brdy jako věčné téma

Věčným tématem obrazů Věry Mačkové, které uvidíte také v dobříšské galerii, jsou krajiny v okolí Brd. Právě ve vesničce Halouny, která leží na úpatí brdských lesů, tráví výtvarnice většinu svého času. „Okolí mojí chalupy je inspirace sama, při procházkách v lese se nabíjím, rozkvetlé louky mne lákají k posezení, květiny z mé zahrady zase svou vůní,“ říká.

Podle malířčiných slov jsou na malbách ale také zákoutí z jejího rodiště – Chrástu nad Sázavou. Obraz s názvem Jez v Chrástu nad Sázavou navíc patří mezi ty, na které je nejvíce pyšná. „Na jez jsem se dívala z domu u řeky Sázavy, kde jsem prožívala dětství. Vzpomínám si, že mne jako dítě fascinoval odraz slunce a „plamínky“ na řece,“ dodává Mačková.

Výstava obrazů Věry Mačkové Toulky přírodou je v Galerii JCM na zámku Dobříš otevřena veřejnosti každý den od 10 do 16 hodin. Slavnostní vernisáž se koná v sobotu 6. dubna od 16 hodin. Podle informací Mariky Kokešové ze zámku Dobříš je výstava prodejná a jednotné vstupné na ni činí 40 Kč. Součástí zámecké galerie bude až do 31. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám