Hlavní obsah

Základní škola Nové Sedlo má svůj školní parlament

Novinky, Josef Sekyra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základní škole v Novém Sedle byl měsíc září ve znamení volební kampaně do nově vznikající žákovské samosprávy.

Foto: Josef Sekyra
Článek

Volby do žákovského parlamentu proběhly ve dvou kolech. V prvním kole voleb byli žáci seznámeni o fungování samosprávy a o principech demokracie, první volba proběhla na úrovni tříd. Z těchto třídních voleb vzešli čtyři kandidáti, kteří postoupili do celoškolní volby. V období mezi jednotlivými koly voleb probíhala volební kampaň, ve které kandidáti slibovali možné i nemožné. 

Celoškolní volby proběhly 23. září a z voleb vzešel dvanáctičlenný parlament se zastoupením čtvrtých až devátých tříd. První zasedání parlamentu proběhlo na městském úřadě v Novém Sedle za přítomnosti starosty Mgr. et Bc. Martina Loukoty. Nově zvoleným zástupcům školy popřál hodně úspěchů ve funkci a slavnostně jim předal zřizovací listinu historicky prvního školního parlamentu v Novém Sedle.

Žáci se touto aktivitou mohou podílet na zlepšení prostředí ve škole a jejím okolí a hlavně si uvědomí demokratické principy, které zažijí v praxi. Současně projektovým dnem prakticky a smysluplně plní průřezová témata, která jsou v základním vzdělávání povinná a často se řeší pouze strohou teorií, čímž jejich naplňování pozbývá patřičného smyslu.

Základní škola tímto děkuje zřizovateli školy za vstřícnost při této dosud nezvyklé aktivitě v základní škole. Školnímu parlamentu je třeba popřát úspěšné volební období a všem žákům, kteří se voleb aktivně účastnili, přejeme hodně štěstí do dalších volebních klání. V neposlední řadě patří velké díky pedagogům školy za přínosnou spolupráci a činnost při této akci.

Reklama

Výběr článků

Načítám