Hlavní obsah

Zakázané uvolnění je komedie prosycená emočními bouřemi

Novinky, Lenka Žáčková

Nepřečtete-li si i ty menší titulky na poutačích na Zakázané uvolnění, můžete mít dojem, že jdete na film ze sportovního prostředí. Se sportem má jen společnou restauraci, kde za jiných okolností sedí fanoušci pod promítacím plátnem, pokud pomineme, že podnik kdysi koupil hokejový brankář své milence.

Foto: Martin Straka

Premiéra filmu Zakázané uvolnění

Článek

Základní pravidlo, omezující pohyb puku při hokejovém utkání nemá v komedii v této podobě důležitou roli, ale jde o koktejl namíchaný zkušenou barmankou, onou výše zmíněnou milenkou. Ten je vytrvale podáván unesené nevěstě a ženskému svědkovi jejího ženicha, po jehož nadměrné konzumaci se řekne a stane leccos...

Film Zakázané uvolnění režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Kolečka se natáčel vloni v severomoravském Bohumíně a jeho okolí. Jednoduchý příběh, odehrávající se během jednoho svatebního dne v zapadlé vesnické hospodě, v autorsky originální verzi míchá klíčové ingredience: svatbu, lásku, zradu, smrt, gradující emoce, překvapivou pointu.

Zakázané uvolnění v horkých letních dnech nabízí divákům příjemné rozptýlení a také cenná zjištění. Například že tou, která je zamilovaná do ženicha, nemusí být nutně a jen nevěsta. Že se ne vždy vyplatí vsadit všechny peníze na zápas s nejvyšším kurzem, ale za tu chvíli naděje to dost možná stojí. A nemalou roli také hraje „zvířecí“ příjmení, pokud se něco s tím zvířetem stane, například ho srazí auto… A možná nese i poučku do života, že na prozrazení některých tajemství nikdy není ten správný moment.

Zakázané uvolnění je filmovou adaptací stejnojmenné úspěšné divadelní hry z repertoáru A Studia Rubín. „Asi největší devizou Zakázaného uvolnění je specifický humor Petra Kolečka a režiséra inscenace Daniela Špinara. Myslím, že každá výborná komedie má mít smích i tragické momenty, a čím blíž jsou k sobě, tím lépe,“ říká Jan Hřebejk.

Na jevišti i na plátně v hlavních rolích excelují tři skvělé herečky Zuzana Stavná (nevěsta Klára), Hana Vagnerová (svědkyně ženicha Iveta) a Jana Stryková (barmanka Vladana). Filmový scénář však přivádí na scénu i dva muže – Ondřeje Sokola (ženich Štěpán) a Igora Orozoviče (svědek nevěsty).

„Ondra Sokol s Igorem Orozovičem holkám zdatně sekundují. My jsme od začátku věděli, že do filmu přidáme linii chlapů, o kterých se v divadelní hře mluví. Scény kluků vlastně nastavují určité zrcadlo tomu, co o nich holky říkají. V divadle to můžou říkat beztrestně, tady se ukáže, že to možná je trochu jinak,“ doplnil Petr Kolečko.

A jaká další překvapení čekají na diváky, kteří Zakázané uvolnění znají z Rubínu? „Hlavně seznámení se s ženichem Štěpánem, které myslím posouvá celou optiku té věci, dále šunkové rolky, pár nových fórů, nová prostředí a také trochu jiný konec,“ odpovídá autor.

Divák jistě ocení zápletku obohacenou o dvě mužské role (oproti divadelnímu provedení), které film skutečně posunuly správným směrem, ale především herecké výkony všech hrdinů jednoho dne…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám