Hlavní obsah

Zajímavosti o Pošumaví lze snadno najít na internetu

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místní akční skupina Pošumaví z. s. p. o. spustila nový nekomerční internetový rozcestník zaměřený nejen na vlastivědné, historické, přírodovědné a další místopisné údaje, ale i na stránky obcí, neziskových organizací a podnikatelských subjektů.

Foto: Ivo Šašek

Pošumavský rozcestník - ilustrační obrázek

Článek

Místní akční skupina Pošumaví z. s. p. o., její členové a partneři v minulých letech řešili celou řadu projektů, které byly zaměřeny na mapování především turisticky zajímavých objektů v území její působnosti i na příběhy, které se k těmto objektům váží.

Problémem, který vznikl, je, že jednotlivé projekty na sebe sice logicky navazovaly, ale vzhledem k jejich financování z různých zdrojů bylo požadováno, aby byly zařazeny pod vlastní internetovou adresu. Řešením bylo pověřeno víc firem, takže každý výstup je samostatný.

Aby uživatel, který má zájem o komplexní informace z Pošumaví, měl alespoň zčásti ulehčenou úlohu, rozhodla se Místní akční skupina Pošumaví z. s. p. o. vytvořit jednoduchý nekomerční rozcestník, který by sdružil většinu výstupů nejen z jednotlivých projektů, ale i stránek měst a obcí a dalších spolupracujících podnikatelských, či nepodnikatelských subjektů, které projevily o zveřejnění zájem.

Zájemci o oblast Pošumaví tak mohou navštívit různé internetové zdroje, ze kterých se dozvědí aktuální informace z regionu. Celý záměr je postaven na dobrovolnosti, takže zařazení do databáze je bezplatné a aktualizace údajů na jednotlivých stránkách je plně na jejich majitelích a provozovatelích. Ti zároveň zodpovídají za jejich obsah.

Co tedy návštěvníci všechno na rozcestníku najdou? Určitě odkazy na zmíněné mapování zajímavých míst Pošumaví. Jsou zde neustále aktualizované a doplňované výstupy projektů, které byly formálně ukončeny, ale jejich výsledky slouží veřejnosti dál.

Třeba pod ikonou nazvanou Poznej svého souseda, mají zájemci možnost se seznámit s více než 1700 položkami zaměřenými na vlastivědné, historické, přírodovědné či technické zajímavosti. Je tu zachycena celá řada údajů, které se váží k danému území, které nemusí být zcela historicky přesné, ale zachycují třeba i to, co se o jednotlivých místech povídalo nebo dodnes vypráví.

Pod tlačítkem Místní dědictví, bohatství, na které zapomínáme se skrývají objekty lidové architektury. Jejich popis a dokumentace je dílem místních amatérských historiků a kronikářů pod odborným vedením pracovníků klatovského Regionálního muzea Dr. Hostaše. Pod dalšími ikonami se objeví zajímavé tipy na venkovskou turistiku, agroturistiku, vzdělávací aktivity v těchto oblastech, či informace o regionálních potravinách.

Kde je tedy možno Pošumavský rozcestník najít? Stačí zadat adresu: www.rozcestnikposumavi.cz a dále již surfovat po jednotlivých odkazech. Jak bylo výše uvedeno, rozcestník není uzavřenou databází, ale nabízí dalším zájemcům prostřednictvím Místní akční skupiny Pošumaví z. s. p. o. zveřejnění dalších odkazů, které se k tomuto regionu vztahují.

Zároveň jsou vítáni dobrovolníci, kteří by svými fotografiemi nebo popisy doplnili stávající nekomerční databáze vycházející z jednotlivých projektů. Pouze místní obyvatelé znají detailně regionální historii, různé příběhy a zkazky a mohou své vědomosti i tímto způsobem předat dalším generacím.

Reklama

Výběr článků

Načítám