Hlavní obsah

Zájemci si v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích vyzkoušeli, jak se vyrábí kniha

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 23. července proběhla v Muzeu knihařství v Rožďalovicích tvořivá dílna s úkolem – vyrobit si malou knížečku s deskami potaženými vlastnoručně nabarveným škrobovým papírem. Inspirací byla současná výstava v muzeu nazvaná Zdobené knihařské papíry z první poloviny minulého století.

Foto: Eugenie Hančarová

Z výstavy

Článek

Je to dobrá zpráva - papírová kniha má stále dostatek příznivců, kteří považují tradiční knihařství za zajímavé. A existují nadšenci, kteří si základy tohoto řemesla rádi vyzkoušejí.

Knihařská dílna v Rožďalovicích zažila svůj největší rozkvět v době první republiky, kdy v ní působil významný umělecký knihař Jenda Rajman. Příchod socialistického zřízení však jeho podnikatelské aktivity postupně omezil, dílna a vedlejší obytný dům v tomto období chátraly. Ale právě proto se zachovaly v podobě ze třicátých let minulého století, včetně vnitřního vybavení, strojů, nástrojů, a dokonce i původního knihařského materiálu.

Potomci Mistra knihaře cítili povinnost toto vše uchovat, a tak dílnu a dům opravili též s pomocí příspěvků z evropských dotačních programů, a teď se potýkají se s nelehkým úkolem provozovat „soukromé“ muzeum. Jsou ale potěšeni, že mohou návštěvníkům vše ukázat, a dokonce je pozvat, aby si něco z knihařského řemesla sami zkusili.

Účastníci tvořivé dílny poznali, že knihařina se skládá ze spousty jednoduchých, v určitém pořadí na sebe navazujících úkonů, přičemž se musí vycházet z vlastností papíru. Pšeničný škrob je přírodní materiál, používaný v knihařství jako lepidlo. Někdy se též využívá jako medium pro roztírání a prolínání barev na papírech, potřebných na předsádku nebo na potah desek knihy. Vyrobit zajímavě obarvený papír přitom není těžké ani pro výtvarně nepříliš nadaného jedince.

Všichni to zvládli na jedničku, naučili se také sešívat listy, lepit, stříhat na velkých knihařských nůžkách a ořezávat knížku v historické řezačce. Původně předpokládané tři hodiny se jim trochu protáhly, nejen tím, že se museli všichni u jednotlivých strojů vystřídat, ale i svačinkou na terase a podrobnou prohlídkou muzea. Odcházeli však spokojení s krásnými vlastními výrobky.

Příští tvořivou dílnu pořádá muzeum v sobotu 20. srpna od 10 hodin. Předem je potřeba se přihlásit, skupiny 4 až 8 lidí si též mohou dohodnout jiný vlastní termín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám