Hlavní obsah

Zájemci si mohou v Ostravě nechat zdarma zkontrolovat zrak, tlak i znaménka

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měření krevní tlaku či cukru v krvi, měření EKG či kontrola pigmentových znamének – to jsou jen některá z mnoha vyšetření, která bezplatně nabídne veřejnosti Poliklinika Ostrava. Ve středu 2. října od 9.00 do 17.00 hodin pořádá Den prevence, v rámci kterého otevře své dveře veřejnosti.

Foto: Hana Szotkowská

Lidé si budou moci nechat zdarma zkontrolovat svůj zrak, tlak nebo znaménka.

Článek

Na Dni prevence si mohou zájemci nechat po dovolené zdarma zkontrolovat pigmentová znaménka. Pouze včasně zahájena léčba dokáže zachránit život při onemocnění melanomem.

„Melanom je velmi nebezpečný nádor a nejlepší obranou proti němu je prevence. Na první pohled vypadá jako běžné znaménko, ale je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Má vysokou schopnost metastazovat mízní i krevní cestou. Dochází tak k jeho rychlému šíření do mnoha vnitřních orgánů najednou,“ varuje před nebezpečím kožních nádorů dermatolog MUDr. Robert Postupa.

Mezi další vyšetření, které poliklinika nabídne lidem zdarma, patří měření hladiny cukru, cholesterolu v krvi, krevního tlaku a EKG. Pomocí speciálního vyšetření – denzitometrie – lidé zjistí, zda nejsou ohroženi řídnutím kostí (prevence osteoporózy). Nebude chybět ani měření nitroočního tlaku, který je hlavní příčinou glaukomu (zeleného zákalu).

„Pokud není nemocný včas vyšetřen lékařem, může si onemocnění všimnout až ve chvíli, kdy již přichází o zrak. A to je pozdě, protože degenerativní změny na očním nervu jsou nezvratné,“ vysvětluje MUDr. Darina Čutková z oční ambulance.

Mezi preventivními vyšetřeními, která mohou zájemci podstoupit, nebude chybět ani sonografická vyšetření prsou, prostaty a štítné žlázy, která umožňují odhalit případný nádor.

„Dnem prevence chceme upozornit veřejnost na nutnost prevence. Lidé bohužel stále řadu příznaků závažných onemocnění ignorují. Při klinických projevech nemoci už může být pozdě, pouze včasná diagnostika a léčba může výrazně přispět k vyléčení řady chorob,“ uvedla ředitelka Polikliniky Ostrava MUDr. Lena Maucy, MBA, s tím, že všechna vyšetření budou zcela zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám