Hlavní obsah

Zájemci o dárcovství kostní dřeně už nemusí ze Šumperka dojíždět do Olomouce

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ročně u nás onemocní leukémií stovky lidí, avšak transplantaci kostní dřeně podstoupí jen část z nich. Lidé ze Šumperka a okolí, kteří by se rádi registrovali do Českého národního registru dárců dřeně a pomohli tak zachránit život vážně nemocnému člověku, už nemusí cestovat do Olomouce.

Foto: archiv Transfúzní služby

Po odběru vzorku krve (zhruba dva mililitry) jsou následně vzorky dopraveny do Dárcovského centra ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Článek

Transfúzní služba Šumperk, která je členem skupiny AGEL, se nově stala dalším Náběrovým centrem Českého národního registru dárců dřeně spolupracujícím s dárcovským centrem ve Fakultní nemocnici Olomouc. 

„Zájemci o vstup do registru dárců kostní dřeně, kteří dosud nikdy nedarovali krev ani plazmu, mohou podstoupit odběr vzorku krve u nás na Transfúzní službě v Šumperku prozatím každou středu od 10.00 do 11.00 hodin. Není nutné se předem objednávat. Pravidelní dárci pak mohou být odebráni v rámci svého plánovaného odběru krve nebo plazmy," uvedla Mgr. Renata Wasserburgerová, odborný zdravotnický pracovník Transfúzní služby. 

Při samotném odběru vzorku nejprve personál podrobně proškolí dárce. Po absolvování pohovoru, vyplnění vstupních formulářů a odběru vzorku krve (zhruba dva mililitry), jsou následně vzorky dopraveny do Dárcovského centra ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde je dárce zaveden do databáze pod unikátním kódem, který zajišťuje jeho anonymitu po celou dobu registrace v registru až do 60 let věku. Ze vzorku odebrané krve se vyšetřují tkáňové (transplantační) znaky na bílých krvinkách (HLA antigeny) a tyto výsledky jsou vloženy do databáze. 

„Pokud by byla zjištěna předběžná shoda v základních transplantačních znacích dárce s pacientem, dárce bude pozván k dalším podrobnějším krevním testům do dárcovského centra v Olomouci, aby se upřesnila míra shody s pacientem a byl zmapován aktuální zdravotní stav,“ upřesnila primářka Transfúzní služby MUDr. Marie Urbánková.

Jak by měli zájemci o vstup do registru postupovat? Nejdříve je vhodné se předem seznámit s Registrem Českého národního registru dárců dřeně na webových stránkách www.kostnidren.cz, kde zájemci naleznou podrobné informace o zdravotních kritériích pro přijetí, o samotném postupu a riziku vlastního odběru krvetvorných buněk. 

Pro zápis do registru musí zájemce splnit několik podmínek, a to věk v rozmezí 18 - 35 let, výborný zdravotní stav, žádné závažné onemocnění v minulosti a ochota překonat určité nepohodlí a ztrátu času, které jsou spojeny s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení. V případě dalších dotazů se mohou zájemci informovat také přímo na Transfúzní službě v Šumperku na telefonním čísle 724 612 674.

Reklama

Výběr článků

Načítám