Hlavní obsah

Zájem o výstavu Tvoření Zdounky těší pořadatele i vystavovatele

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava v kulturním domě ve Zdounkách přivítala návštěvníky nedočkavce ještě před samotnou vernisáží. Mohli být u toho, když se teprve lepily popisky a zabezpečovaly vitríny. S velkým zájmem se pak setkalo i samotné slavnostní zahájení, které proběhlo v neděli 26. února.

Foto: Hana Palečková

Výstava Tvoření Zdounky potrvá až do 5. března.

Článek

Přišlo opravdu hodně zájemců ze Zdounek i okolních obcí. Výstavu Tvoření Zdounky poutavě zahájila Zdena Stratilová. Nechyběl ani hudební program a v něm vystoupení čtyř studentek kroměřížské konzervatoře. Známé šansony Hany Hegerové, Karla Hály a dalších v jejich podání velice zpříjemnily oficiální část vernisáže, dál pak podbarvovaly dění v sále i po samotném zahájení, a tak si  mnozí hosté hudbou zpříjemnili zbytek nedělního podvečera.  

Návštěvníci se mohli jen dívat, nebo si popovídat s přítomnými autory jednotlivých prací. Ženy zaujal nejen pestrobarevný patchwork - deky i měkké polštáře, fascinovaly je i pečlivě propracované výšivky. Muži a kluci se pro změnu soustředili na zbraně a modely vlajkových lodí. 

Vysoké vitríny nabízejí podívanou na sklo zpracované v různých podobách - šperky, dekorace tiffany, skleněné vitráže v olovu. Ani panely s malbami a kresbami se nedají obejít bez povšimnutí a pracemi se pochlubila i Základní škola ve Zdounkách. Na každém kroku jsou k vidění zajímavosti pro děti. Velkým kladem výstavy se stal navíc fakt, že mnozí autoři jsou v kulturním domě denně k dispozici.

V úterý 28. února na výstavu dorazila také výtvarnice Hana Palečková, jedna z vystavovatelek a to dokonce s pracovními potřebami. S dětmi ze zdounecké školy i školní družiny z Rataj si popovídala o skle a ukázala něco z práce s tímto krásným materiálem.

„Děti byly plné zájmu, chytré a vnímavé,” prozradila výtvarnice a doplnila: „Práci s pájkou si vyzkoušet nemohly. Ale aby jim to nebylo líto, dostaly do třídy na památku skleněného ptáčka do okna.“

Podle informací přímo ze Zdounek výstava v kulturním domě opravdu zaujala a kromě toho se na vernisáži potkali různí lidé, dávní sousedé a po dlouhých letech si mohli popovídat. „Bylo to moc fajn. Hlavně na svých rodičích jsem tu spokojenost poznala,” uzavřela Hana Palečková.

Částečně prodejní akce bude přístupná až do 5. března a to od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám