Hlavní obsah

Zájem o koncerty Jaroslava Wykrenta neustává, říká jeho kapelník Ivan Němeček

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí 15. května vystoupí v Domě kultury v Kroměříži Jaroslav Wykrent. Za zády bude mít skupinu IN Blue, kterou vede zkušený hudebník Ivan Němeček. V následujícím rozhovoru vypráví nejen o blížícím se kroměřížském koncertu legendárního písničkáře.

Foto: Dan Borůvka

Ivan Němeček a Jaroslav Wykrent.

Článek

Jak doprovázíte dlouho Jaroslava Wykrenta a jak často koncertujete?

S Jaroslavem Wykrentem spolupracuji už od devadesátých let minulého století. Tehdy Jaroslav Wykrent otextoval několik písní pro přerovskou rockovou skupinu Pirillo. Další naše spolupráce se týkala výchovných koncertů skupiny Travellers. Na konci roku 2011 jsem pro Jaroslava Wykrenta založil doprovodnou skupinu IN Blue. Oslovil jsem nejlepší muzikanty v okolí a ti rádi souhlasili. 12. prosince 2011 měl premiéru koncert Hudební trojtečka a od té doby zájem o koncerty Jaroslava Wykrenta neustává. Jeho písničky mají stále co říct dnešním posluchačům, a myslím si, že síla jejich sdělení a emotivní obsah je na naší hudební scéně výjimečný.

Každý koncert s Jaroslavem Wykrentem je i pro nás hudebníky mimořádným zážitkem, ale musíme Jaroslava také šetřit, a proto koncertujeme maximálně dvakrát měsíčně. Jinak je to v případě letních festivalových vystoupení, kde máme kalendář zaplněný.

Jak vypadá Wykrentův recitál, na co se v něm může publikum těšit?

Je poskládán z největších hitů, jako je Slunečnice, Bělásek nebo Ágnes, dále z písní, které mají v Jaroslavově hudební kariéře nějaký, třeba osobní význam, a také z nejnovější tvorby, která vyšla na posledním CD Už to prostě není ono.

Zkuste přiblížit kapelu IN Blue…

V Kroměříži zahrajeme v komorní sestavě, kterou tvoří hudebníci z IN Blue, jsou to Petr Stojan na klávesové nástroje, Petr Vyňuchal a já na kytary, dobro a perkuse. Koncert v tomto obsazení vyniká intimní "klubovou" atmosférou. V IN Blue ale účinkuje také saxofonista Rudolf Březina, basista Ivo Kolařík a bubeník Radek Hrůza. Kapela v tomto složení hraje na větších koncertech a účinkuje i na CD Už to prostě není ono. Spolupráce s Jaroslavem Wykrentem nám přinesla další mimořádné zážitky v podobě doprovázení Marie Rottrové, Petra Němce či Jarka Nohavici.

Jste zkušený muzikant a hudební skladatel. Komponujete jen pro něj, nebo spolupracujete i s jinými osobnostmi či kapelami?

Jsem opravdu hrdý spolupracovník Jaroslava Wykrenta. Skládal jsem také pro Věru Špinarovou, Pavla Nováka ml. a skupiny Travellers a Pirillo, ale vážím si také spolupráce s přerovským divadlem Dostavník, kde jsem poznal krásu kvalitních textů, mimo jiné například textů Josefa Kainara ve hře Perly Hodži Nasredina. Měl jsem - a stále mám - štěstí na tvůrčí setkávání se skvělými umělci.

Vaše muzikantské currilum vitae?

V roce 1983 jsem spoluzakládal skupinu Pirillo. Titulem Žebrácká opera začala rokem 1992 začala moje spolupráce s divadlem Dostavník. Později přibyly další - Opera Mafioso, Perly Hodži Nasredina, Casanova, aneb Láska bez reklamy, Sicilská komedie... Vlastně až do roku 2008, naposled to bylo představení Jak se peklo zadlužilo. Od roku 2002 po současnost mě zaměstnávají i rockové koncerty pro základní a střední školy se skupinou Travellers, ale také pásma poezie a hudby Básně a blues, Emotikony. Mou "celoživotní" láskou je blues s přerovskou skupinou Mothers Follow Chairs.

Reklama

Výběr článků

Načítám