Hlavní obsah

Zahradnický skleník se na pár dní proměnil v pohádkový vánoční sál

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva zahradnictví manželů Petra a Vlaďky Šťastných v Ústí nad Orlicí od 23. listopadu až 2. prosince přináší nejen překvapení, ale zároveň navozuje představu kouzelného domova blížících se vánočních svátků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vstup do vyzdobeného skleníku na akci VÁNOČNÍ TVOŘENÍ.

Článek

Jeden ze skleníků zahradnictví u hřbitova změnil pro tyto dny svoji podobu. Místo tradičních květináčů se rozzářil jako skleněná hala tisíci světel, barev a vánočních dekorací. Z prvního dojmu při vstupu tak přechází zrak, že až po chvíli návštěvník vnímá krásu jednotlivých věcí. Po celé délce skleníku jsou vyrovnány květinové a vánoční dekorativní předměty, které lze jako hotové zakoupit, ale i drobnosti, které si lze vybrat a podle vlastní fantazie vánoční dekoraci s pomocí rady školené aranžérky vyrobit.

Za úvodní velkou klasickou lucernou nazdobený vánoční stromek nabízí na upravených stolech k výběru řadu nádherných předmětů, z kterých není lehké si vybrat. Pro nejbližší dny to jsou adventní věnce, dále pro vánoční dny podkovy z jehličí, květů a dalších ozdob, svícínky pro jednu svíci nebo nákladněji zdobené věnce, svícny a kytice na stůl i stěny. Třpytivé větvičky střídají umělé květy v pastelových barvách vedle něžných živých květů orchidejí. Zadní stěnu s rázem prosincové přírody zdobí řada květů vánočních hvězd v květináčích, střídajících se s orchidejemi a bramboříky. I vedle na postranním regálu krásu bílých orchidejí doplňují růžové azalky v ozdobných truhlících.

Když se návštěvník zorientuje v nabídce hotových dekorací a živých květin, může si v klidu prohlédnout jednotlivé doplňky, které tuto krásu vytvářejí. Od různých typů korpusu pro věneček to jsou nařezané zelené větévky, svíčky všech tvarů a velikostí, stužky, různé nezbytné třpytky a další přírodní materiál.

Pro jedince s tvůrčím zápalem a fantazií to je pobídka vytvořit si vlastní dekoraci podle svých představ. S vybranými doplňky potřebnými pro výrobu lze přejít do druhé části skleníku, kde se ho ujmou zkušené aranžérky a poradí s technickými problémy.

K vánočním svátkům patří také cukroví, kdy se perníčky často zavěšují na stromek. Ani na toto nebylo zapomenuto a na prostřeném stole zaplněném nazdobenými perníčky lze načerpat inspiraci pro tvary i kresbu. Navíc ke konci akce přislíbila účast cukrářka, která zájemce tomuto zdobení naučí.

Pohodová atmosféra je zajištěna i místem na občerstvení, kde k přinesené kávě z instalovaného automatu je připraveno zdarma k ochutnání vánoční cukroví. Protože na tuto akci Vánočního zdobení, které probíhá od 10 do 19 hodin, přicházejí odpoledne celé rodiny, je připraven dětský koutek. Pro úplnou představu nálady blížících se svátků prohlídku širokého sortimentu vánočního zboží a doplňků, případně jejich zhotovování, doprovází tichá hudba vánočních koled.

Důmyslnou pozorností jsou u východu připravené krabice na uložení zakoupeného zboží, aby se cestou domů nepoškodilo. Není divu, že s pozdravem jsou spojena slova díků za uskutečnění této akce.

Potvrzením jsou i zápisy v knize přání, které vyjadřují obdiv nad tímto ve městě ojedinělým nápadem a příjemným prostředím. Jedna z vět, která přesně vystihuje navozenou atmosféru: "Lidé, kteří nemají inspiraci, tak tady ji určitě najdou."

Reklama

Výběr článků

Načítám