Hlavní obsah

Zahrada mateřské školy v Bačetíně se mění v multifunkční prostor

Novinky, Dana Ehlová

Dvě třídy mateřské školy v Bačetíně navštěvuje 27 dětí. Přestože již druhý měsíc mají „nucené“ prázdniny, budova ani přilehlá zahrada neosiřely. Personál v čele s ředitelkou Evou Kleinerovou vylepšuje prostředí a intenzivně se připravuje na návrat dětí.

Foto: Mateřská škola Bačetín (archiv)

Na pozemku zahrady mateřské školy v Bačetíně vznikly záhony, na kterých poroste mnoho druhů zeleniny.

Článek

Prostory školky prošly v minulých dnech výmalbou a následným úklidem. Mnohem viditelnější změny se ale udály na zahradě, která je podle slov starostky obce Gabriely Prýmusové srdeční záležitostí paní ředitelky.

Proměna pozemku se plánuje několik let, byl zpracován i projekt a podána žádost o dotaci. K realizaci však tehdy nedošlo.

A tak se učitelky, když koronavirové volno vyhnalo děti domů a ony zůstaly ve školce samy, vrhly na zvelebování zahrady svépomocí. Na pozemku vznikla umělá terénní vlna, která bude mít několik využití. Poslouží jako opora pro dětskou skluzavku, v zimě se na ní děti vyřádí při bobování nebo jízdě na pekáčích.

Vedle sportovního vyžití přispěje zahrada i ke zdokonalování dalších dovedností a vědomostí. Nedílnou součástí se totiž staly vkusným bedněním ohraničené záhony.

„Osázely jsme je mnoha druhy zeleniny – máme tu různé saláty, špenát, hrášek, ale také brambory nebo jahody,“ uvedla Mgr. Eva Kleinerová, ředitelka mateřské školy s tím, že na přilehlém kompostu se bude jistě dařit dýním. „Náplň“ záhonů se určitě rozšíří, až se sem zase vrátí děti.

A další plány? Malá dílnička vedle přístřešku na hračky. Tam dostanou šanci nejmenší kutilové – kladívko a šroubovák už jsou pro ně připraveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám