Hlavní obsah

Zahajovací koncert Moravskoslezské Sinfonietty

Novinky, Tomáš Majliš

V neděli 12. června mohli návštěvníci shlédnout v Řepištích zahajovací koncert nového symfonického orchestru, na kterém zazněla ve spolupráci s několika spojenými sbory řada filmových a klasických skladeb.

Moravskoslezská Sinfonietta v Řepištích

Článek

Moravskoslezská Sinfonietta vznikla na začátku letošního roku a jejími členy jsou převážně studenti a absolventi konzervatoří, žáci základních uměleckých škol v Moravskoslezském kraji a studenti Fakulty umění Ostravské univerzity.

"Hlavním podnětem pro vznik tohoto orchestru byla snaha vytvořit v kraji něco nového a dát možnost mladým muzikantům zahrát si v perspektivním symfonickém orchestru," uvedl zakladatel Moravskoslezské Sinfonietty Jan Soukup.

Během večera se na koncertu představilo přes 170 účinkujících, kteří mimo jiné předvedli předehru a Habaneru z opery Carmen od G. Bizeta (sólo Ivana Olejáková) nebo árii Měsíčku na nebi hlubokém od A. Dvořáka (sólo Veronika Holbová). 

Z filmových skladeb pak na koncertu zazněly melodie z Pána prstenů, Harryho Pottera nebo Letopisů Narnie. Právě v nich spolu s orchestrem vystoupil také sbor, který vznikl spojením řady pěveckých sdružení z širokého okolí.

V závěru celého koncertu pak orchestr se sborem předvedl dvě úvodní části Carminy Burany skladatele Carla Orffa. Tato monumentální skladba, ve které na pódiu vystupovalo všech 170 hudebníků a zpěváků byla velkolepým závěrem prvního koncertu tohoto mladého uskupení.

"Doufám, že se orchestr bude nadále úspěšně rozvíjet a v příštím roce vyjede na své první zahraniční turné po Francii," uvedl na závěr Jan Soukup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám