Hlavní obsah

Zahájení zámecké sezóny v Bílovci se zúčastní také obávaný správce a bílá paní

Novinky, Lenka Hatlapatková

Během slavnostního zahájení letošní zámecké sezóny v Bílovci v sobotu 23. dubna se návštěvníci potkají s řadou historických zámeckých osobností, podívají se do nově zpřístupněných prostor a v historické jídelně z 19. století budou svědky zámeckého hodování.

Foto: Jiří Velký
Článek

Slavnostní odpoledne zahájí ve 14 hodin katovská skupina Gotická královna Ordál divadelní hrou O právu útrpném, kde tentokrát půjde o trochu jiný, veselejší pohled na mučení a pálení čarodějnic.

„Od 14.30 hodin návštěvníky pozveme do nově zpřístupněné nejstarší části zámku – gotického sklepení,” říká kastelán Eduard Valeš a dodává, že během odpoledne si budou lidé moci během volných vstupů prohlédnout také apartmán hraběnky Hermíny Sedlnitzké, pokojík pro služebnou, salónek zámeckých gardistů, expozici  Lov a myslivost i novou výstavu fotografií Jak šel čas aneb Zámek a jeho lidé.  

Během večerních komentovaných prohlídek od 18. 30 hodin pak na veřejnost čekají živé obrazy z historie zámku, které přiblíží účastníci divadelního souboru Odřivous.  Návštěvníci se díky tomu potkají i s historicky známou osobností z 18. století – obávaným, ale velice schopným správcem Karlem Johanem Noskem, kterému se během padesátileté kariéry podařilo zhuntované panství ekonomicky oživit. Správce se kromě jiného proslavil také tím, že v jeho domě přespal na cestě do Opavy císař Josef II.

Chybět nebudou ani bílá paní Běta a zámečtí gardisté, kteří na zámku působili už od 16. století. Jak hodovala velká šlechtická společnost, to  bude k vidění v jídelně z 19. století. Večerní zámeckou atmosféru umocní osvětlení svíčkami.

K šlechtické hostině sice návštěvníci pozváni nebudou, ale občerstvení v podobě domácích zákusků a klobás na ně čeká v improvizované zámecké kavárně Caffe Sedlnitzky. A pro zvěčnění výjimečných zážitků bude během celého dne všem k dispozici historický fotoateliér Ivy Kubesové.

A na co se mohou návštěvníci v letošní zámecké sezoně těšit? „Podle dobové fotografie za začátku 20. století jsme vedle hraběnčiny komnaty zařídili i pokoj pro služebnou s prvorepublikovým interiérem,” říká kastelán zámku Eduard Valeš, který návštěvníky zve také na nově instalovanou výstavu bíloveckých šlapacích kol, na níž nebudou chybět ani historické dětské kočárky a oděvy.

Novinkou je také rozšíření otevírací doby: kromě víkendů, kde je otevřeno od 11 do 16 hodin, bude od 10. června možné zámek navštívit ve stejný čas také každou středu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám