Hlavní obsah

Žáci ze základních uměleckých škol pomohli předčasně narozeným dětem

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Malé mimi pro zlínskou neonatologii směřuje ke svému cíli. A série benefičních koncertů státních Základních uměleckých škol významně přispěla k jeho naplnění. Prostřednictvím jejich koncertů se podařilo vybrat na transparentní účet projektu úctyhodnou částku 132 237 Kč.

Foto: Kateřina Martykánová
Článek

Vystoupení dětí ze státních ZUŠ je přehlídkou talentů ve čtyřech oborech – hudebním, literárně-dramatickém, tanečním a výtvarném. Krajské školy každoročně uskuteční několik charitativních koncertů. Letos se devět ZUŠ Zlínského kraje rozhodlo podpořit svými benefičními akcemi a věnovat z nich veškerý výtěžek na projekt Malé mimi, jehož snahou je zajistit předčasně narozeným dětem individualizovanou péči a umožnit tak jejich rodičům být jim na blízku od prvních okamžiků.

Přítomní hosté měli možnost seznámit se během večerů s podstatou projektu Malemimi.cz a přímo i předat jeho zástupům na místě vybraný obnos. „Jsme rádi, že naši žáci a rodiče přijali myšlenku tohoto projektu za svou a věnovali na novorozenecké oddělení, na vybudování pokojíků pro maminky předčasně narozených dětí takovou částku, jejíž výše nás samotné překvapila,“ uvedla Andrea Šopíková, ředitelka ZUŠ Zlín – Jižní Svahy.

Projekt MaleMimi.cz odstartoval koncem října ve Zlíně a jeho cílem je získat prostředky na rekonstrukci pokojů v porodnici v KNTB ve Zlíně a do budoucna umožnit trávit předčasně narozeným dětem první okamžiky v co nejužším kontaktu s rodiči. Cílová částka nutná na realizaci záměru je 2,5 miliónu korun. 

„Nyní je na transparentním účtu částka přesahující 820 tisíc Kč, nicméně další významné částky na něm ještě v nejbližších dnech přibydou. Odhadujeme, že v polovině února by podle našich propočtů mělo chybět asi 500 tisíc Kč,“ uvádí jeden z iniciátorů projektu Martin Gazda a dodává: „Rozhodli jsme se proto proti původnímu plánu sbírku prodloužit do konce února. Poté by měla být zahájena příprava realizace samotného přestavby pokojů.“

Veřejné základní umělecké školy jsou tady desetiletí a po celou dobu poskytují svým žákům kvalitní základní umělecké vzdělání, nezbytné pro další studium umění. Aby se veřejnost dozvěděla, jak fungují a jak se odlišují od soukromých zařízení, vznikl festival ZUŠKA? ZUŠKA!, který je živým, slyšitelným a viditelným důkazem toho, že základní umělecké školy zřizované Zlínským krajem mají historicky dané pevné základy, ale zároveň se díky svým vysoce kvalifikovaným umělcům v řadách pedagogů i perfektně vyznají v těch nejnovějších uměleckých směrech.

Vznik projektu MaleMimi.cz inicioval otec předčasně narozené holčičky společně se zlínským primářem Jozefem Mackem. Oddělení neonatologie je pod jeho vedením už nyní na špici v ČR poskytující péči předčasně narozeným dětem.

Projekt má být cestou k individualizované péči pro maminky dříve narozených dětí. Snahou je zajistit v prostorách stávající JIP a IMP (intermediární) péče prostorové podmínky a pohodlí pro maximalizaci délky pobytu matky (otce).

Reklama

Výběr článků

Načítám