Hlavní obsah

Žáci základní školy v Oloví se stali „tovaryši“ řemesel

Novinky, Josef Sekyra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se dříve vyráběl klobouk, nebo hodinky, se dozvěděli žáci Základní školy a mateřské školy v Oloví na exkurzi do muzea řemesel v Kolovči.

Foto: Lenka Filandrová
Článek

Exkurze se žáci zúčastnili 5. až 7. listopadu v rámci grantového projektu Znovuoživení dávných řemesel a tradic – cestou z minulosti do současnosti, který je spolufinancovaný Evropskou unií a státním rozpočtem ČR.

V expozici muzea měli žáci možnost shlédnout přes čtyřicet řemeslných dílen, zejména nástrojů a pomůcek, které řemeslníci  používali v dobách minulého století. S odborným výkladem je doprovázela rodina Volfů, která muzeum založila a v současné době provozuje.

V závěru prohlídky byla žákům představena výroba keramiky, práce na hrnčířském kruhu a vysvětlena byla i technologie výroby keramických předmětů i s praktickými ukázkami.

Žáky nejvíce zaujala expozice zubařské ordinace z minulého století a praktická ukázka výroby keramiky. Děvčata se zajímala o techniku dřívějších kadeřnických salonů a chlapci o staré gramofony a rádia.

"Návštěva muzea byla do projektu zařazena především proto, aby se žáci seznámili s řemesly, jejich tradicí a aby jim získané znalosti pomohly při výběru budoucího povolání, či střední školy, na které po dokončení základního vzdělávání budou prohlubovat své znalosti," uvedla ředitelka školy Mgr. Ivana Pečenková.

Reklama

Výběr článků

Načítám