Hlavní obsah

Žáci i učitelé ostravské školy letos pojali Olympijský běh trochu jinak

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopoledne v pátek 23. června se před základní školou MUDr. Emílie Lukášové vyrojilo po deváté hodině 92 zdatných žákyň a žáků druhého stupně, aby se zúčastnili T- Mobile Olympijského běhu. Učitel Roman Olša běh proložil několika náročnými cvičeními a překážkami.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 23.6.2017 Olympijský běh trochu jinak. Hromadný start.

Článek

„Letošní olympijský běh jsme pojali poněkud netradičně. Pro děti z druhého stupně jsme připravili velice populární překážkový běh typu MAD RACE. Běžecká trať byla proložena devíti překážkami, které prověřily motorické dovednosti žáků, fyzickou vytrvalost a psychickou výdrž. Trať byla ovšem připravena tak, aby ji mohli všichni zvládnout bez problémů," vysvětlil formu závodu Roman Olša.

U překážek byli jako rozhodčí a eventuální pomocníci učitelé druhého stupně a také žáci. Před startem učitel Roman Olša znovu všem startujícím zopakoval, co mají dělat, jak mají správně cvičit. Zopakoval bezpečnostní pravidla a instrukce.

Závod odstartovali všichni najednou. První úkol - zvládnout co nejrychleji, ale správně cvik "angličan", a to 25krát. Kdo úkol dokončil překonal, švédskou lavičku jen pomocí přitahování rukama a běžel dále. 

V nově vybudovaném areálu dětského hřiště přelezli, přeskočili, vylezli, slanili všechny připravené překážky, kdo čekal, až se k překážce dostane, aktivně odpočíval.

V další části absolvovali závodníci slalomovou dráhu, postavenou tak, že museli při změně směru přemýšlet, kudy zaběhnout do správného koridoru. Následovalo přelezení plotu do hřiště školy, běh mezi gumovými provazy, kdy se kolena dotýkala téměř brady.

A šup, bylo tu plížení. Řada se roztrhala. Někteří stále běželi, někteří už klusali. Náročná činnost byl přeběh po vytýčeném oválu 150 metrů dlouhém s pětikilovým medicimbalem v rukou. 

Ještě oběhli asi dalších 500 metrů a byli tu nejlepší v cíli. Obdrželi medaili, drobné občerstvení. Hledali stín a odpočinek. Ti první povzbuzovali další, kteří přiběhli či došli do cíle. Nikdo se nikomu nesmál. Všichni dostali zabrat, ale byli rádi, že to zvládli.

Trať 1400 metrů, devět překážek. Nejrychlejší dívka: Lucie Adamovská - 7. A, nejrychlejší chlapec - Samuel Smilon - 6. B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám