Hlavní obsah

Zachraňovat Ježíška lze po celý rok

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachraňte Ježíška je akce na podporu českých tradic, které se postupně vytrácejí z našeho života.

Článek

“Nápad vznikl v roce 2008 jako akce studentů, kteří pak začali pracovat ve firmě Commservis.com, která sídlí v Hradci Králové,” uvedla Eva Fruhwirtová, jedna z iniciátorek projektu. Projekt Zachraňte Ježíška podporuje tradiční české Vánoce a spojuje je s postavou Ježíška.

Důvod, proč tento projekt vůbec vznikl, popsala Eva Fruhwirtová následovně: “Americké vlivy stále více pronikají do našich životů, obchodů, reklamních sloganů a spotů. Nejvíce se to projeví právě v období Vánoc. Ze všech stran budou vykukovat Santa Clausové a jeho sobi. A našeho Ježíška, který nosil dárky našim prarodičům, rodičům a také nám, vytlačí postavy v červeném kabátě a bílými vousy.“ Zachraňovat Ježíška jde mnohými způsoby.

Tým kolem Evy Fruhwirtové měl úspěch především díky peticím a demonstracím v různých městech, jako jsou například Hradec Králové, České Budějovice, Třebíč nebo Velké Meziříčí. Velká demonstrace se také v letech 2008 až 2011 uskutečnila v převlecích sněhuláků v Praze a byla zakončena vždy před Úřadem vlády. 

Další iniciativou, kromě petic a demonstrací, je především spolupráce s různými obchody v Hradci Králové, kde místo postavy Santy Klause uvidíte postavu Ježíška.

Další úspěchy ve zkratce popisuje Eva Fruhwirtová: ”V roce 2009 jsme psali dopis premiérovi. V roce 2011 jsme předávali petici stínovému ministrovi školství a senátorovi Marcelu Chládkovi. Podařilo se nám otevřít debatu nad českými zvyky. Mnoho obchodů upustilo od vánoční prezentace a reklamy se Santou a zaměřilo se na české symboly. Děti ze škol nám kreslily obrázky Ježíška a každý rok nám chodily desítky podpůrných mailů s příběhy atd.”

Letošní Vánoce ale byly jiné. “Letos jsme po zralé úvaze nenaplánovali žádné demonstrace. Myslíme si, že debatu jsme otevřeli, mnohé jsme změnili a teď je potřeba nechat národ, aby ukázal, jak se k tomu bude dále stavět. Jinak stále patříme k podporovatelům tradičních českých zvyků, na tom se nic nezměnilo,” upozornila Eva Fruhwirtová.

Podporovat tento projekt můžete ale po celý rok. Největší novinou jsou nyní samolepky, které si můžete objednat přes profil na Facebooku, kde najdete i ty nejnovější informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám