Hlavní obsah

Záchranná stanice přijala již téměř 800 zvířat

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy, kterou Zoo Brno provozuje v Jinačovicích, má za sebou již 2 roky činnosti. V prvním roce přijala 227 zvířat v nouzi a její pracovníci provedli 169 zásahů v terénu. V roce 2016 to již bylo 545 zvířat a 281 zásahů. Počet telefonátů přesáhl 750 za rok.

Foto: Jiří Smutný
Článek

„Nejčastěji jsme přijímali netopýry, ježky, menší druhy ptáků a mláďata osiřelých veverek,“ uvedla vedoucí záchranné stanice Jana Švaříčková. „Starali jsme se také o dravce, sovy, jezevce, lišku, zajíce nebo užovku.“

Nejvzácnějším živočichem byl netopýr jižní, který u nás patří k silně ohroženým druhům. Zvíře ve stanici přezimovalo a následně bylo vráceno zpět do přírody.

„Velmi oceňujeme snahu pomoci, ale dříve, než se zvířete sami ujmete, kontaktujte nás. V některých případech totiž zvířata cizí pomoc nepotřebují,“ říká na adresu veřejnosti Švaříčková. Často se jedná o mláďata, jejichž rodiče je pozorují zpovzdálí a neopustili je. Pokud ale půjde skutečně o zvíře v nouzi, volejte 702 137 837.

Reklama

Výběr článků

Načítám