Hlavní obsah

Záchranáři, horská služba i hasiči z obou stran hranice se sešli v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 19. dubna zorganizovala Fakulta zdravotnických studií ZČU ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje a Bavorským červeným křížem v prostorách plzeňského hotelu Primavera odbornou konferenci s názvem Přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb.

Foto: Fakulta zdravotnických studií ZČU

Konference se stala dílčí významnou platformou pro výměnu informací odborníků z obou stran hranice.

Článek

Konference se stala dílčí významnou platformou pro výměnu informací odborníků z obou stran hranice.

„Cílem konference bylo zjistit, jak fungují záchranné složky na obou stranách hranice, tedy na straně bavorské a na straně české. Současně jsme se ale pokusili zprostředkovat kontakt mezi záchranáři, hasiči i členy horské služby z obou zemí, prohloubit vzájemná partnerství a zajistit místo vhodné pro setkání a plánování další spolupráce, což, jak věřím, se nám podařilo,” uvedl organizátor konference PhDr. Lukáš Štich z Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni.

Konference rozdělená do celkem čtyř bloků seznámila přítomné nejprve s historií a současností záchranných složek v České republice, Bavorsku a v rámci komparace též na Slovensku, se zajišťováním bezpečnosti a veřejného pořádku a s činností horské služby v obou geografických oblastech.

„Činnost každé ze záchranných složek je obsahově stejná, ale do jisté míry současně jiná, specifická. To je dáno řadou aspektů od legislativy až po geografickou členitost. Znalost kontextu je však jednoznačně devizou v rámci mezinárodní spolupráce,” doplnil PhDr. Lukáš Štich.

Druhý blok přiblížil součinnost složek při zásahu, a to nejen na úrovni jednotlivých cvičení, ale též představil příklady reálné spolupráce při mimořádných událostech. Ve třetím bloku byl dán prostor řečníkům zaměřujícím se na problematiku odborného vzdělávání a výcviku členů výjezdových skupin, operačního řízení poskytování přednemocniční neodkladné péče, činnosti letecké záchranné služby i postupu zdravotnické záchranné služby při hromadném postižení osob.

Závěrečný blok byl pak zaměřen na problematiku ochrany obyvatelstva. V rámci všech bloků byla představena vždy perspektiva české i bavorské strany, přičemž pro všechny účastníky byl zajištěn simultánní překlad.

Konference byla součástí rozsáhlého mezinárodního projektu Koncept koordinace a realizace spolupráce zdravotnických záchranných služeb, jehož cílem je určit podmínky a vytvořit základní zázemí pro vznik přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Bavorska a Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje. Pořádaná konference je z prostředků pro dosažení výše uvedeného cíle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám