Hlavní obsah

Záchranáři evakuovali loď plnou lidí

Novinky, Jiří Lukeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 30. dubna krátce po poledni museli členové Vodní záchranné služby z Pavlova evakuovat z výletní lodi společnosti Lodní doprava Břeclav na dolní Novomlýnské nádrži dvě desítky osob.

Foto: Jiří Lukeš

Loď Pálava, ze které záchranáři evakuovali dvě desítky výletníků.

Článek

Na lodi Pálava plné pasažérů asi jeden a půl kilometru od břehu mezi Pavlovem a Šakvicemi došlo k závadě na převodovém ústrojí a plavidlo se stalo nepohyblivým. Situace samotná nebyla nebezpečná, ovšem kapitán lodi Jiří Kosek, který se plaví po vodách již desítku let, musel přistoupit k radikálnímu řešení, neboť se začaly zvedat vlny a blížila se letní bouře. Proto se telefonicky spojil s vodními záchranáři a po vysvětlení situace je požádal o evakuaci všech 19 výletníků, mezi nimiž byly kromě dospělých také děti.

„Došlo k technické závadě a i když nehrozilo žádné bezprostřední nebezpečí, loď byla nepohyblivá a podle daných předpisů bylo proto rozhodnuto provést evakuaci výletníků,“ uvedl manažer společnosti Lodní doprava Břeclav Pavel Kašuba. Pro cestující byly vyslány dva záchranné čluny s osmi členy Vodní záchranné služby.

„Transport všech cestujících na břeh jsme vyhodnotili jako nutný. Vždy se musí na jezerech počítat s měnícími se klimatickými podmínkami a vzhledem k tomu, že loď se nacházela uprostřed dolní nádrže značně daleko od břehu a blížila se bouře, mohla se situace v následujících minutách či hodinách dramaticky změnit. Naši záchranáři proto postupně nalodili do svých člunů všechny výletníky a bezpečně je dopravili do domovského přístavu. Znovu se ukázalo, jak nesmírně jsou při těchto akcích důležité nejen zkušenosti, ale také souhra a sladěnost všech činností našich lidí při záchranné akci. Těžko domýšlet, co by se mohlo stát, kdyby nepohyblivou loď uprostřed jezera zastihla opravdová bouře,“ uvedl velitel Vodní záchranné služby na Novomlýnských jezerech Stanislav Hrdlička.

Poté, co záchranáři dostali všechny cestující z paluby výletní lodi na břeh, bylo přistoupeno k samotnému odvlečení plavidla do domovského přístavu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám