Hlavní obsah

Záchrana památkově chráněného varhanního stroje v Deštném v Orlických horách nabírá na obrátkách

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Dohoda o spolupráci při zachování a užívání varhanního stroje - pozitivu se nazývá dokument, který podepsali statutární zástupci spolku PROVARHANY, římskokatolické farnosti Deštné v Orlických horách a Biskupství královéhradeckého.

Foto: PROVARHANY (archiv)

Památkově chráněný varhanní stroj v kostele sv. Marie Magdaleny má díky spolku PROVARHANY naději na záchranu.

Článek

Na základě této dohody se spolek PROVARHANY zavázal, že pro vlastníka památkově chráněného varhanního stroje - pozitivu, tedy farnost Deštné v Orlických horách, administrativně zajistí zpracování žádostí o dotaci z veřejných prostředků a vyvine maximální úsilí k zajištění spolufinancování opravy z darů veřejnosti, obecních samospráv i dalších subjektů a prostřednictvím benefičních koncertů nebo podobných akcí.

Naproti tomu církev umožní spolku užívat nástroj k naplňování účelu vzniku, to znamená k pořádání koncertů a dalších akcí. Tato dohoda přitom nebude vypovězena dříve než po uplynutí deseti let po provedení restaurátorských prací.

V praxi to vypadá tak, že spolek PROVARHANY již zajistil zpracování odborného posudku varhanáře, a vzhledem k tomu, že se jedná o chráněnou památku, také souhlas a doporučení NPÚ k realizaci obnovy. Náklady na restaurování cenného nástroje byly vyčísleny na 344 tisíc korun.      

První žádost o dotaci směřovala na Královéhradecký kraj, který podporuje záchranu královských nástrojů prostřednictvím programu Obnova historických varhan.  

Velké pochopení přichází také z obce. Starostka Deštného v Orlických horách Alena Křížová, která se o existenci vzácných varhan dozvěděla v září minulého roku, k tomu řekla: „Na nástroj mě při odchodu z kostela po loňském koncertě Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka upozornil umělecký ředitel festivalu Pavel Svoboda. Opravdu jsem netušila, co je uvnitř za skvost a jaký unikát tam máme. Iniciativou na záchranu pozitivu, o němž jsme se vzápětí dozvěděli, že je dokonce kulturní památkou, jsem nadšena. Vítám snahu opravit ho.”

Od té doby se události daly do pohybu. S předstihem se obyvatelé Deštného dozvěděli, že výtěžek tradičního vánočního koncertu bude určen na opravu nástroje, a tak suma z dobrovolného vstupného předčila očekávání. „Určitě to bylo díky tomu, že výtěžek půjde na varhany. Snažíme se už teď připravovat veřejnost na zahájení sbírky, na možnost adoptovat některou z varhanních píšťal. Myslím si, že lidé na takovou iniciativu uslyší. Uvědomují si, že kostel je dominantou obce a že peníze vložené na opravu pomohou dobré věci,” komentuje "varhanní" dění v horském středisku jeho starostka. 

Spolek PROVARHANY připravil pro rok 2016 benefiční koncerty, z nichž první se uskuteční v kostele sv. Marie Magdaleny 11. června, a vystoupí na něm Praque Cello Quartet. Druhý koncert se bude konat 6. srpna v rámci jubilejního ročníku velice populární akce Tavení skla dřevem a královský nástroj umístěný na kůru kostela rozezní varhaník Pavel Svoboda, zakladatel spolku PROVARHANY. Tento koncert přitom obohatí přednáška hlavního organologa NPÚ PhDr. Petra Koukala

Ani tentokrát nemůže při naplňování sbírkového konta chybět adopce varhanních píšťal, jichž má tento jednomanuálový nástroj celkem 162. Jejich hodnota byla tentokrát stanovena na 300, 500, 1000 a 5000 Kč.

Na průběh záchrany varhanního pozitivu v Deštném přitom dohlédne čestná rada složená z osobností kulturní a veřejné sféry.

Reklama

Výběr článků

Načítám