Hlavní obsah

Začátek nočních prohlídek je za dveřmi. Na Janově hradě zbývají poslední volná místa

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si milovníci historie chtějí prohlédnout Janův hrad v noci, měli by si pospíšit. Oblíbené noční prohlídky památky v blízkosti zámku Lednice se konají v pátek a v sobotu 16. srpna. Místní průvodci si pro zájemce nachystali speciální kostýmové prohlídky.

Foto: Darina Horká
Článek

"Lidé se mohou těšit na pohádkový příběh, který je vzdáleně inspirován osudem Perchty z Rožmberka. Snažíme se o to, aby příběh korespondoval s prostředím památky. Z předešlých let máme zkušenost, že se lidé vrací nejen kvůli příběhu samotnému, ale láká je také zvláštní atmosféra, kterou Janův hrad nabízí v pozdních večerních hodinách,” zve k prohlídkám jeden z účinkujících Tomáš Kollár. 

Loňský ročník slavil u návštěvníků velký úspěch a byl beznadějně vyprodaný. "Proto doporučuji návštěvníkům, aby si svá místa dopředu rezervovali na našem telefonu 519 355 134", radí kastelánka Darina Horká. "Páteční prohlídky jsou až do osmé hodiny večerní beznadějně vyprodané, v těch pozdějších ještě místa jsou. Na sobotu se zájemci mohou do některých turnusů ještě objednat", uvedla průvodkyně Veronika Bezvodová. 

Noční prohlídky mohou návštěvníci zhlédnout pouze dnes a zítra, a to od 18:30 vždy po 45 minutách, poslední prohlídky vychází ve 23:45. Vstupné činí 100 korun pro dospělé a 80 pro děti a seniory. 

Turisté se k památce mohou dostat po odbočce ze silnice z Lednice do Podivína nebo také procházkou parkem lednického zámku. 

Janův hrad byl postaven na začátku 19. století na návrh architekta J. L. Hardmutha (mj. vynálezce tužky), který je také autorem nedalekého Minaretu. Ve snaze o maximální autentičnost bylo autorem dbáno na každý detail - například tři dubová točitá schodiště jsou pravotočivá, jak velí zvyk z hradů. Proti jiným stavbám, které napodobují zříceniny, byl Janův hrad od počátku projektován jako obyvatelný a v době honů sloužil jako lovecký zámeček a myslivna. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám